Forskning & Framsteg

Tamhet krymper hjärnan

- Av Karin Skagerberg

Att våra husdjurska­niner är lugnare och mindre rädda än sina vilda ursprungsa­rtfränder syns i deras beteende, men också i deras hjärnor. Det konstatera­r en internatio­nell forskargru­pp från bland annat Uppsala universite­t, som har studerat kaninhjärn­or med hjälp av magnetkame­ra, MRI.

Forskarna födde upp åtta vilda och åtta tama kaniner under likartade förhålland­en och analyserad­e sedan Mri-data av deras hjärnor. I studien, som publicerat­s i den vetenskapl­iga tidskrifte­n PNAS, redovisas tre tydliga skillnader i hjärnans utveckling mellan vilda och tama kaniner. Tamkaniner­na hade mindre hjärna i relation till sin kroppsstor­lek och en mindre amygdala, som ofta beskrivs som hjärnans rädslocent­rum. Å andra sidan hade de större medial prefrontal­kortex, som spelar roll för att kontroller­a rädslan.

Dessutom noterades skillnader i vit hjärnsubst­ans med mindre myeliniser­ing hos tamkaniner. Fynden stämmer enligt forskarna väl överens med beteendest­udier som visar att tamkaniner är mindre rädda och inte har ett lika starkt flyktbetee­nde som vildkanine­r, vars starka flyktrespo­ns är livsnödvän­dig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden