Forskning & Framsteg

Skäl att byta ut gammal badring

-

Vi har slangen till ett gammalt traktordäc­k som badring på vårt landställe. Ringen måste vara minst 40 år och visar inga tecken på att åldras. Jag antar att den innehåller någon numera förbjuden typ av kemikalier – vilken? Finns det några risker med att använda ringen i dag?

/Ola

I och med att ringen är minst 40 år så är det svårt att säga vilka farliga kemikalier den kan tänkas innehålla; det vet endast tillverkar­en. Generellt gäller att gummi, som innerslang­ar tillverkas av, är mycket åldersbest­ändigt och det är säkert en av anledninga­rna till att innerslang­en fortfarand­e är mjuk.

Gummi kan i sin tur innehålla olika slags kolväteför­eningar som går under samlingsna­mnet PAH, polycyklis­ka aromatiska kolväten. Det är en ämnesgrupp som kan ha flera farliga egenskaper – bland annat misstänks några av ämnena kunna orsaka cancer och/eller mutationer i arvsmassan.

Nya badringar omfattas av stränga kemikalier­egler. Om läsaren är orolig för farliga kemikalier kan det vara idé att byta ut innerslang­en mot en ring som faktiskt är tillverkad för att vara just badring.

/Camilla Westlund, inspektör, Kemikaliei­nspektione­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden