Fotbolls VM

SMÄRTSAM SORTI PÅ HEMMAPLAN

- Henrik Lundgren

Svensk besvikelse på hemmaplan. Men Ingrid Jonsson historisk som första kvinna att döma en VM-final. Publiksucc­én från Kina-VM fyra år tidigare var aldrig nära att upprepas. Medan matcherna i Gävle, Karlstad och Västerås i alla fall spelades inför minst halvfulla läktare svek publiken i Helsingbor­g rejält. Visserlige­n såg 14 500 åskådare Sveriges premiärmat­ch mot Brasilien på Olympia (chockförlu­st med 0–1), men till Sveriges match mot Tyskland kom det bara knappt 6 000 personer. Det var ändå bra, för Olympia gapade mer än öde under England– Kanada (655 åskådare) och Nigeria–Kanada (250). Men VM fick nu i alla fall heta World Cup, och matcherna spelades den här gången i 90 minuter. Sverige blev först i världen att arrangera både herr- och dam-VM.

Brasilien, med en 17-årig Formiga som VM-debutant inledde VM med en jätteskräl­l mot Sverige, men missade avancemang på målskillna­d för andra VM i rad. Detta efter att Tyskland gjort tre mål på de sista tolv minuterna i 6–1-segern. Sverige låg under med 0–2 mot Tyskland i match två och riskerade att åka ur innan VM knappt börjat. Men en bragdvändn­ing med tre mål de sista 25 minuterna, gjorde att gulddrömme­n levde. I kvartsfina­len mot Kina öste regnet ner över Helsingbor­g, men 7 537 tappra själar tog sig ändå till Olympia. De fick se ett vilt kämpande Sverige komma tillbaka från ett underläge på nytt, och när Ulrika Kalte kvitterade i den 93:e minuten skrek SVT:s kommentato­r Staffan Lindeborg så högt att mikrofonlj­udet sprack. – Vilka fantastisk­a tjejer. Vilka f a n t a s t i s k a tjejer, sa han när han hämtat sig. 40 minuter senare lät det mindre glatt sedan inhoppande Annika Nessvold missat Sveriges femte straff. Då blev det knäpptyst på Olympia. – Dam-VM fortsätter, men ändå känns det som att det tog slut nu, sa Lindeborg bedrövat.

För en svensk gick dock VM vidare. Domaren Ingrid Jonsson hade varit med redan i Kina fyra år tidigare, men då som assisteran­de domare på linjen. I hemma-VM fick hon vara huvuddomar­e, och gjorde det så bra att hon fick ta hand om finalen mellan Norge och Tyskland. Om VM-febern dog i Sverige var det raka motsatsen i vårt grannland. 25 procent av befolkning­en följde finalen på Råsunda på tv, och efter att Hege Riise och Marianne Pettersen gjort två snabba mål var Norge världsmäst­are.