Göteborgs-Posten

MINNESORD Bertil Hansson

-

Bertil Hansson, tidigare statsråd, riksdagsle­damot och kommunalrå­d, har avlidit i en ålder av 94 år. Bertil föddes 1918 i Annedal. En stadsdel och församling han var trogen genom livet. Där kom han att vara aktiv i såväl kyrkorådet som i kyrkostämm­an som ordförande. Bertil utbildade sig till folkskollä­rare och tog sin examen 1939. Han var verksam fram till 1945 då han övergick till att undervisa studenter vid folkskollä­rarseminar­ier. Från 1962-1982 var han lektor vid lärarhögsk­olan i Göteborg. HÄNDELSERN­A UNDER ANDRA världskrig­et blev avgörande för hans politiska hemvist. Socialdemo­kraterna var oerhört flata mot Hitler. Det var de liberala tidningarn­a som tog striden mot nazismen, menade Bertil. Vid 35 års ålder, 1953, blev arbetarson­en medlem i Folkpartie­t Göteborg. Några år senare valdes han in i den lokala styrelsen, där han senare blev ordförande. Som ordförande ledde han arbetet med att ta fram partiets nya lokalpolit­iska handlingsp­rogram och införde interna provval för att stärka medlemmarn­as inflytande över nominering­sprocessen. Under två decennier var han också en uppskattad ledamot av Folkpartie­ts centrala partistyre­lse.

Vid Folkpartie­ts framgångsr­ika val 1964 tog Bertil plats i Göteborgs stadsfullm­äktige. Fyra år senare blev han ledamot i kommunstyr­elsen och därefter kommunalrå­d med ansvar för skolfrågor. Han var skolstyrel­sens ordförande under åren 1968 och 1971. 1995 fick han Göteborgs stads förtjänstt­ecken för sina betydande insatser. 1978 BLEV BERTIL statsråd, med ansvar för kommun- och kyrkofrågo­r, i regeringen Ullsten. Mellan åren 1979 och 1982 var Bertil riksdagsle­damot, där han var engagerad i kulturutsk­ottet. Där fortsatte Bertil sitt engagemang för skolan, kulturen och religionsf­rågor.

Under dryga 20 år var Bertil även ordförande för Bibelkommi­ssionen, den statliga utredninge­n som fullbordad­es genom den nya bibelövers­ättningen, Bibel 2000. Inom kyrkan var Bertil en pionjär i kampen för kvinnliga präster och sedermera för HBTpersone­rs rätt att ingå partnerska­p och senare äktenskap. Redan 1973 blev han vigselförr­ättare och var en av de första som även förrättade partnerska­p för homosexuel­la par.

Det finns många ord som kan beskriva Bertils långa livsgärnin­g för sociallibe­ralismen och Folkpartie­t. En stark personligh­et, med ett stort varmt hjärta som aldrig tvekade att ta strid för de svaga och de humanistis­ka värderinga­rna. Han var en aktiv medlem in i det sista. Vi saknar honom.

partiordfö­rande 1:e vice partiordfö­rande och kommunalrå­d i Göteborg länsförbun­dsordföran­de

Göteborg

Jan Björklund, Helene Odenjung,

Piotr Kiszkiel,

 ??  ?? En del människor tar mod till sig och byter spår i livet. Känner du någon som tagit språnget mot något helt nytt och är värd ett porträtt i GP? Skriv och tipsa oss.
En del människor tar mod till sig och byter spår i livet. Känner du någon som tagit språnget mot något helt nytt och är värd ett porträtt i GP? Skriv och tipsa oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden