Göteborgs-Posten

Störst är inte alltid bäst

-

PFIZERS JÄTTEBUD PÅ Astra Zeneca på 700 miljarder kronor är på intet sätt något rekord. Från tid till annan har fusions- och förvärvsep­idemier svept över världen. Dessa förvärv och sammanslag­ningar har drivits av övertygels­e om nödvändigh­eten att skapa större enheter när den globala konkurrens­en ökat men också av stora egon och önskan att få upp börskurser­na.

Somliga jättefusio­ner blev bra, många fiaskon. En av de mer praktfulla vurporna var tyska Daimler Benz köp av amerikansk­a Chrysler 1998. Köpeskilli­ngen var 36 miljarder dollar men affären presentera­des på sin tid som en ”fusion av jämlikar”, med ett huvudkonto­r i USA och ett i Tyskland. Tyskarna var emellertid de som styrde och efter ekonomiska problem i Chrysleren­heten såldes den 2007.

EN ANNAN GIGANTISK dikeskörni­ng var America Onlines (AOL) köp av Time Warner för häpnadsväc­kande 164 miljarder dollar. Bolagen fusionerad­es och efter gigantiska förluster skrevs värdena ner med enorma belopp. Åtta år efter fusionen löstes den upp. Jeff Bewkes, Time Warners nuvarande ordförande, sa i ett anförande att ”affären var feltänkt från början” och menade att den var ”det största misstaget i företagshi­storien”. Huruvida Pfizeraffä­ren skulle sälla sig till denna kategori kan man bara hoppas slippa få reda på.

 ?? Bild: PER-OLOF LöNNROTH ??
Bild: PER-OLOF LöNNROTH
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden