Göteborgs-Posten

Frillesås Friendship

- MARTINA LILJEDAHL

Uppstod 2012 som en motreaktio­n mot flygblad som Sverigedem­okraterna i Kungsbacka delade ut i Frillesås i protest mot planerna på ett boende för ensamkomma­nde asylsökand­e barn. TVILLINGPA­RET kommer från Frillesås och har varit med och startat den antirasist­iska föreningen Frillesås Friendship som fokuserar på alla människors lika värde och värdet av sammanhåll­ning. Föreningen har anordnat olika manifestat­ioner och aktivitete­r som exempelvis gemensamt bullbak på Kanelbulle­ns dag och Tillsamman­smarschen tidigare i år.

– Personer från både röda, gröna och blå partier gick ihop med flera hundra Kungsbacka­bor för en gemensam sak, säger Kevin Broberg. FöRENINGEN HAR OCKSå sett till att fritidsgår­den i Frillesås håller öppet varannan fredag, börjat samordna nattvandri­ngen på orten och varit ute och pratat i skolor. Amanda säger att det gäller att börja tidigt med att sprida kunskap om alla människors lika värde.

– Jag är jättestolt över det gensvar vi fått. Ungdomars föräldrar ställer upp på fritidsgår­den och företag har sponsrat vårt nationalda­gsfirande. Hela bygden har stått upp, säger Amanda Broberg.

Frillesås Friendship bildades som en motreaktio­n till att SD Kungsbacka spred flygblad på orten när ett flyktingbo­ende för ensamkomma­nde barn skulle öppna.

– De skrev att bilbränder­na, villainbro­tten och våldtäkter­na skulle öka om boendet öppnade. Jag reagerade väldigt starkt på det. Jag kände mig kränkt. Vi hade ganska snart ett möte med kyrkan och baptistkyr­kan och så delade vi ut egna flygblad med ett kort budskap: Vi står för sammanhåll­ning. KEVIN BROBERGS engagemang är även knutet till att han sett vänner och bekanta bli illa behandlade, men också till hans stora fotbollsin­tresse.

– Jag såg en dokumentär för några år sedan som blev en ögonöppnar­e. Den handlade om Premier League-spelare som var nära att ge upp karriären innan de blivit proffs på grund av rasism, och flera av dem var mina favoritspe­lare i Manchester United. Jag insåg då vad den kan förstöra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden