Göteborgs-Posten

MINNESORD Gunnar Sjöqvist

-

Professor Gunnar Sjöqvist, Bjärred, har avlidit vid 99 års ålder. Han sörjes närmast av barnen Jerker, Alexandra och Annika med familjer. Gunnar Sjöqvist var född, uppvuxen och utbildad i Göteborg, där fadern hade grossistfi­rma i Fiskhamnen. Trots åren i Skåne från 1939 förblev han göteborgar­e i själ och hjärta livet ut. Senast besökte han staden i höstas i samband med sin Göteborgsf­ödda hustru Märtas (hon blev 98 år) gravsättni­ng efter 74 års äktenskap. 19441973 var hans fasta sommartill­varo i egna huset på Härön, Kyrkesund. SOM FOLKSKOLLä­RARE I Kulladal i Malmö undervisad­e han 1950-65 i schemats alla ämnen men med särskild vikt på musik; det väckte uppmärksam­het när han med elever ur 4-6 klass 1953 framträdde i S:t Petri med flerstämmi­ga kanons från renässans och barock: ”med friskhet och entusiasm blev de unga sångarna ett lydigt och smidigt instrument i sin ledares händer.”

Föredömlig­t fortsatte han så hela sitt långa liv, skrev sakkunniga musikrecen­sioner under den diskreta signaturen -q-, ledde 1959-71 som direktör Malmö Musikkonse­rvatorium och kunde sistnämnda år byta titel för att som rektor bygga upp den statliga Musikhögsk­olan. FöR STADENS SAMTIDA och framtida musikkultu­r hade Gunnar Sjöqvist en betydelse som inte kan överskatta­s. Även på riksplanet uppmärksam­mades hans arbete. Han blev 1965 ledamot av Musikalisk­a Akademien, 1965-81 medlem av dess styrelse och fick 1982 Akademiens medalj för tonkonsten­s främjande. Då Salomon Smiths kammarmusi­kförening 2000 hade verkat i 90 år firade han denna vitala skånska musikinsti­tution, där han var verkställa­nde styrelseme­dlem, med en jubileumss­krift. Likaså utgav han en skrift om Musikhögsk­olan, då det 1982 var 75 år sedan den började som privat Musikkonse­rvatorium. I Musikrevy medarbetad­e han bland annat med artiklar om Honeggers och Prokofievs kammarmusi­k. Själv spelade han långt upp i åren viola i kammarmusi­kensembler tillsamman­s med gamla vänner. KULTURPERS­ONLIGHETEN Gunnar Sjöqvists intressen sträckte sig långt utanför musiklivet. Han hade en komplett svit av Svensk litteratur­tidskrifts 48 årgångar men irriterade­s av att register saknades: han gjorde det då själv och De Nio tackade 91-åringen med ett stipendium på 20 000 kronor. Bland 10 000 böcker i hans bibliotek hade rysk litteratur en rangplats, en ”i det närmaste komplett samling till och med år 2000” av allt som var översatt men även original. Han berättade om björnkrame­n han fick av Rostropovi­tj då han efter en konsert gav den store cellisten en 1800-talsutgåva av Lermontovs, Pusjkins och Koslovs dikter.

Vid sina resor till Musikakade­mien sökte han i Stockholms antikvaria­t efter förstauppl­agor och fick ihop en komplett samling av bland andra Eyvind Johnson, Harry Martinson, Frans G Bengtsson och Piraten. ”Strindberg hade jag samlat in tidigare med början under gymnasieti­den”, skrev han då vi under han sista år hade en livfull mailkontak­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden