Göteborgs-Posten

Ett angrepp på den svenska modellen

- WLOO *HUW *HORWWH OHGDUH Tomas Emanuelsso­n Gert Gelotte

Gert Gelotte vill att Sverige ska införa minimilöne­r för att motverka lönedumpni­ng.

REPLIK Men det finns ett problem med resonemang­et. För skulle vi lagstifta om en minimilön så urholkas den svenska modellen där arbetsmark­nadens parter gemensamt förhandlar fram regler och löner.

Glöm inte att det är den fackliga rörelsen som drivit igenom förbättrin­gar som a-kassan, kortare arbetstide­r och en reglering av lönesättni­ngen. För att inte tala om alla branschspe­cifika överenskom­melser som finns i kollektiva­vtalen om allt från OB-tillägg till förstärkt skydd vid sjukdom.

Därför är det viktigt att värna om den svenska modellen i stället för att tvinga fram en minimilön, som i många länder dessutom är oskäligt låg och

helt omöjlig att leva på.

ordförande Byggnads Väst

SVAR: Tomas Emanuelsso­n bortser från att jag förordar den finska modellen. Där förhandlar parterna, som i Sverige, om kollektiva­vtal. När avtal ingåtts allmängilt­igförklara­s avtalets minimilön. Därmed blir det olagligt att betala under denna nivå. Med den svenska modellen är det lagligt att betala hur låg lön som helst. Finska LO tycker allmängilt­igförklari­ngen är bra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden