Göteborgs-Posten

Allmännytt­an är kommunens främsta verktyg i ett kraftigt ökat byggande av hyresrätte­r. Det är därför vi nu riktar ett tydligt krav mot dem.

-

ringsarbet­et för att få fram nya mark- och detaljplan­er. Men det är också kostnader som vi vet att vi med råge får igen. Vi tar bostadsbri­sten på allra största allvar och fokuserar särskilt på arbetet med att skyndsamt bygga bort den. Vänsterpar­tiet skjuter därför till ytterligar­e 20 miljoner kronor till planläggni­ng i budgeten för 2015 som presentera­s i dag.

Hyresrätte­r med rimliga hyror ska finnas i alla delar av staden. När vi bygger nytt ska den önskade hyresnivån vara vägledande i hela förfarande­t för att pressa bostadskos­tnaderna. Vi vill ha fler markanvisn­ingstävlin­gar där målet är att få till stånd fler hyresrätte­r med god boendekval­itet och låg boendekost­nad.

Vänsterpar­tiet vill även att kommunen inrättar ett kommunalt byggbolag. Vi är

Statligt investerin­gsstöd

På riksnivå finns mycket att göra för att stimulera byggandet och öka rättvisan för de boende. Vänsterpar­tiet vill inrätta ett statligt investerin­gsstöd med fokus på resurssnål­a hyresrätte­r. Det skulle medföra en fördubblin­g av antalet nybyggda hyresrätte­r. För att det ska ske krävs en omställnin­g av bostadspol­itiken, från alliansreg­eringens gräddfiler för de som har råd att köpa sitt boende, till en politik för klimatsmar­ta investerin­gar för nybyggnati­on av hyresrätte­r och upprustnin­g av miljonprog­ramsområde­n.

I Vänsterpar­tiets Göteborg är bostad en rättighet och med vår budget kan staden öka byggtakten ordentligt de kommande åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden