Göteborgs-Posten

Syrenskoj?

- KVIBERG

MöJLIGEN BEFINNER VI oss nu mellan hägg och syren. Eller så är den tiden redan förbi, jag har inte järnkoll på blommorna.

Syrenhäcke­n på min gård har i alla fall börjat blomma. Den angenäma doften för mig, likt den Proustska Madeleinek­akan, i ett huj genom tid och rum. Jag hamnar i tanken på min barndoms skolgård. Jag har nyinköpta kläder som matchar min storasyste­rs och nya gympaskor som skaver lite. Vi, och alla barn runt omkring oss, sjunger Den blomsterti­d nu kommer och känslan av att ha ett oändligt sommarlov framför sig är alldeles överväldig­ande.

Så här långt kommen i mina tankars vandringar börjar jag ana oråd. Om syrenen blommar nu, hur kan jag då förknippa den med skolavslut­ningen som brukade vara i mitten av juni? Om perioden mellan hägg och syren ska vara den vackraste, varför sjunger man då en månad senare om att blomsterti­den ska komma? DET KAN VARA så att tiden halkat fullkomlig­t ur led sedan jag gick i skolan, eller så sviktar mitt minne och svenska skolbarn har lurats i decennier. Kanske spelar det inte så stor roll.

Bredvid mig på gården står snart femårige Lille J och drar djupa andetag.

– Va gott det luktar! Ska vi spela fotboll?

Det enkla, och förmodlige­n rätta, sättet att uppleva skönheten. I ett intensivt ögonblick, utan ett uns av sentimenta­litet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden