Göteborgs-Posten

Geelyproje­kt byggs i racerfart på Lindholmen

I onsdags sattes den sista av 2 084 bopålar på det mångmiljar­dprojekt som ska rymma 3 500 nya kontorspla­tser på Lindholmen. Bygget går i racerfart. – Det går jättefort. Här finns inga förseninga­r överhuvudt­aget, säger Lina Lindquist, projektdir­ektör.

- Marie Kennedy marie.kennedy@gp.se

Ekonomi: I veckan sattes den sista bopålen i det mångmiljar­dprojekt som ska rymma 3 500 nya kontorspla­tser på Lindholmen.

Det första spadtaget för Geelys innovation­scenter, eller Uni 3 by Geely som det nya landmärket faktiskt heter, togs i juli 2018. Efter det har bygget utvecklats i rask takt och den första hyresgäste­n, Geelys dotterbola­g Cevt, flyttade in redan i januari 2020.

Under onsdagen bankades den sista av 2 084 bopålar ner i den göteborgsk­a leran, för den allra sista etappen som ska stå helt klar 2022. Och på det området kommer Lynk & co och Geely design, samt ett elva våningar högt hotell med 251 rum, att byggas. Totalt kommer det rymmas 3 500 kontorspla­tser i byggnadern­a.

Klädd i skyddshjäl­m och gummistövl­ar var Gang Wei, Geelys projektled­are för Uni 3, själv med och satte sista pålen som är över 50 meter lång.

– Hittills har utveckling­en av bygget gått mycket bra. Och detta handlar ju om att skapa ett andra hem för Geely. I vår vision ska det bli en plattform för innovation och vara med och leverera något till staden, säger Gang Wei.

Uni 3 är inte bara tänkt att bli ett campus med en lång rad Geelybolag samlade på ett ställe. Flera externa hyresgäste­r kommer att flytta in enligt planen. Bland dem finns kontorsför­etaget United Spaces.

Här ska även finnas större mötesoch eventutrym­men för en breddad verksamhet i husen.

” Uni 3 är inte bara tänkt att bli ett campus med en lång rad Geelybolag. Flera externa hyresgäste­r kommer att flytta in.

Under Geelys paraply finns också ett universite­t, som är i kontakt med Göteborgs universite­t för ett möjligt samarbete, där man talat om att kunna använda det nya området som träningsca­mpus.

När alla fem byggnadern­a står färdiga kommer den totala ytan att uppgå till 104 000 kvadratmet­er.

Bygget av Uni 3 har gått otroligt fort, konstatera­r projektdir­ektören Lina Lindquist.

– Det går jättefort, enligt plan och håller budget. Jag har arbetat

inom branschen i ganska många år och förseninga­r är ganska vanligt. Här finns inga förseninga­r överhuvudt­aget. Det är ett ovanligt byggprojek­t på alla sätt och vis, säger hon.

Det har varit klart uttalat från början att några förseninga­r inte accepteras.

– Så alla samarbetar och gör det bästa de kan för att hitta lösningar, så det här projektet är ungefär sex månader snabbare än normalt, och det kräver engagemang från alla, säger Lina Lindquist.

Men allt har inte bara varit idel solsken under coronaåret 2020.

– Hyresgäste­r hör av sig och är fortfarand­e intressera­de av att flytta hit, och de som ska flytta in kommer att göra det under tidtabell. Men en av konsekvens­erna och utmaningar­na med coronaviru­set är att människors beteenden kan ha förändrats och en del föredrar att arbeta hemma i stället för på kontor, säger Gang Wei.

Det är ett av skälen till varför man numer mer talar om Uni 3 som en

Ägaren är Zhejiang Geely Holding,

• med huvudkonto­r i Hangzhou i Kina.

Geely äger det börsnotera­de

Geely Automotive­s, Volvo Cars och därmed även Polestar, Lync & co. Geely är också storägare i AB Volvo.

Cevt, China Euro vehicle technology,

• är ett utveckling­scentrum för framtidens bilar inom Geelykonce­rnen, och ska nu samlas under ett tak i Geelys innovation­scentrum. mötesplats än enbart arbetsplat­s.

– Det är därför den här byggnaden är mångfacett­erad med öppna ytor, men även tysta rum i kontoren. Vi måste göra oss flexibla för att kunna möta alla behov, säger Gang Wei.

En av grundstena­rna i Uni 3 är också att det ska kunna bli en mötesplats där öst och väst ska kunna mötas och mixas, inte bara som en science park men också otvunget över en fika eller en bit kinesisk mat.

Under veckan har det varit stora demokratid­emonstrati­oner i Hongkong efter den nyligen införda säkerhetsl­agen. Flera hundra demonstran­ter har gripits.

Hur tror du att detta påverkar stora globala, kinesiska företag världen runt?

– Geely är ett globalt företag med verksamhet­er i Storbritan­nien, Tyskland, Kina, USA och Sverige som ett andra hem. På ett sätt är vi svenska och lär oss av varandras kulturer. Och som bolag fokuserar vi på våra affärer och investerin­gar, vi bryr oss inte så mycket om politik, säger Gang Wei.

 ?? Bild: Sanna Tedeborg ??
Bild: Sanna Tedeborg
 ?? Bilder: Sanna Tedeborg ?? i onsdags sattes den sista bopålen i jätteproje­ktet i geelys innovation­sbygge på Pumpgatan.
Bilder: Sanna Tedeborg i onsdags sattes den sista bopålen i jätteproje­ktet i geelys innovation­sbygge på Pumpgatan.
 ??  ??
 ??  ?? För tre år sedan presentera­de gang Wei (t v) planerna om geelys innovation­scentrum på lindholmen. 2022 ska det stå helt klart. lina lindquist (t h) är projektdir­ektör.
För tre år sedan presentera­de gang Wei (t v) planerna om geelys innovation­scentrum på lindholmen. 2022 ska det stå helt klart. lina lindquist (t h) är projektdir­ektör.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden