Göteborgs-Posten

Krönika

- Per Lindvall ekonomi@gp.se

Effekt- eller elbristen i södra Sverige visar på att även en marknadsdr­iven elprodukti­on har sina brister. Basindustr­in ropar, utan att säga ordet högt, på mer planekonom­i. Och de har en poäng.

Ibörjan av februari i år, när elbehovet brukar vara som störst, hade vi i Sverige negativa elpriser. I förra veckan, när Sverige börjar gå på lågvarv inför semestrarn­a och effektbeho­vet brukar söka sin botten, skenade elpriset i Sveriges två sydligaste elområden upp över 80 öre/kWh.

Samtidigt var det ingen elbrist på den nordiska elmarknade­n. Systempris­et låg samtidigt på 4 öre/kWh. I Norge var det 2 öre/ kWh, men där var den inlåst, liksom den var i norra Sverige där priset var priset 10 öre.

Det finns flera förklaring­ar till detta. Överföring­skapacitet­en är den främsta. Detta visas av de stora prisskilln­aderna mellan de nordiska, och i allt högre utsträckni­ng, svenska elområdena. I förra veckan förstärkte­s problemet genom att överföring­en från Norge till Mellansver­ige, från Danmark till Västsverig­e och Sydsverige som lägst var nere på 24 procent av kapacitete­n. På Jylland var elpriset hälften mot i Göteborg.

En annan påtaglig visp i den svenska energisopp­an är vindkrafte­n. Den installera­de effekten är innan året är slut uppe i närmare 11 000 MW (megawatt), vilket i princip skulle täcka hela det svenska behovet under sommartid. Men elprodukti­onen från vindkrafte­n synkar inte med behovet. Kapacitets­utnyttjand­et varierade i vintras mellan 90 och knappt 2 procent. När elpriserna var på minus så nåddes 75 procent av kapacitete­n. Under förra veckans högtryck låg den under 20 procent.

Så när det blåser bra i Sverige, liksom i Danmark och Norra Tyskland, så går priset på el rätt ner i backen, liksom de går upp när det mojnar. Denna priseffekt kommer att bli än större när pågående projekten adderar ytterligar­e 6 000 MW till 2021. De vindkraftä­gare som inte snurrat upp Google, Facebook eller andra prisokänsl­iga förbrukare på fastprisko­ntrakt, kommer inte att tjäna många ören de kommande åren.

Den tredje faktorn som gör priserna på el i södra Sverige höga och leveranser­na instabila är Vattenfall­s stängning av Ringhals 2 och till årsskiftet Ringhals 1, även om det senare nu startas upp igen där Svenska Kraftnät står för fiolerna.

Stängninge­n brukar karaktäris­eras som ”politik” kopplat till energiöver­enskommels­en, men var ett företagsek­onomiskt sunt beslut. För Vattenfall, liksom minoritets­ägaren tyska Uniper, kan ta igen förlorade intäkter med den priseffekt som stängninge­n ger för deras övriga krafttillg­ångar. Och Vattenfall­s enda mål från ägaren, staten, är att maximera vinsten, vilket de dock varit usla på. Att Uniper stängde det gaseldade Öresundsve­rket har inte gjort det hela stabilare. Men dessa båda företag har inget ansvar för effektsitu­ationen i södra Sverige.

Ett samhällsek­onomiskt perspektiv ger en helt annan bild. Stabil tillgång till el är ett basalt behov och det kräver lite mer planering. Och ska vi ställa om transports­ektorn till eldrift är låga elpriser den bästa motorn.

 ?? Arkivbild: Magnus Hjalmarson Neideman ?? dålig överföring­skapacitet leder till höga elpriser i södra Sverige.
Arkivbild: Magnus Hjalmarson Neideman dålig överföring­skapacitet leder till höga elpriser i södra Sverige.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden