Göteborgs-Posten

Fakta: Miriam Bryant

- Anna Grönberg

Under ett halvårs tid följde ett filmteam Miriam Bryant i studion, på besök i barndomshe­mmet – och under turnéavslu­tningen inför ett fullsatt Scandinavi­um i Göteborg. – Jag hade aldrig drömt om att fylla den arenan själv, och det kändes så gött – som en revansch, säger hon.

Den 3 juli hade dokumentär­en ”Kan vi säga som det är” premiär på Dplay. I filmen får tittarna bland annat följa med på den sista spelningen under turnén ”Mi amor”, i turnébusse­n och på ett besök i barndomshe­mmet i Göteborgsf­örorten Utby. Och trots att inspelning­en ibland var tuff säger Miriam Bryant att det kändes bra att se filmen i dess färdiga skick.

– Jag tycker att det var spännande att se hur jag mådde under den tiden. Vi spelade ju in under ett halvår och jag är väldigt upp och ned med mitt mående – det kan verkligen variera från dag till dag. Och jag tycker att det är ganska tydligt hur jag mår när man ser filmen, säger hon.

Dokumentär­en inleds med

Debutsinge­ln ”Finders,

keepers” kom 2012 och slog stort i Tyskland.

Debutalbum­et ”Raised

in rain” med låten ”Push, play” kom 2013.

Har under våren arbetat

med en fullängdss­kiva som släpps i höst.

Släpper inom kort singeln

• ”Avundsjuk på regnet” tillsamman­s med Daniel Adams-Ray. turnéns avslutning­skonsert i hemstaden Göteborg tidigare i år, och Miriam Bryant säger att hon för första gången i sitt liv kände sig som en stor artist den där marskvälle­n när hon spelade inför ett fullsatt Scandinavi­um.

– Jag har nog aldrig känt så tidigare. Det var nog första gången som jag kände: ”fan, I made it”, och jag var extremt stolt över mig själv. Jag hade aldrig drömt om att fylla den arenan själv, och det kändes så gött – som en revansch, säger hon och fortsätter:

– Det var lite som att ge ett långfinger åt mig själv.

Men ”Kan vi säga som det är” handlar inte bara om succékonse­rter och framgångar. Filmteamet följer även med artisten till barndomshe­mmet i Göteborgsf­örorten Utby, där hennes pappa fortfarand­e bor kvar. Och att komma hem var känslosamt, berättar Miriam Bryant.

– Det var inte alltid så lätt för oss när vi växte upp, och mycket av det kom tillbaka. Så det var lite tufft att komma dit med ett filmteam. Samtidigt var det både kul och känslosamt att höra pappa berätta saker ur sitt perspektiv för första gången, och jag blev rörd när jag hörde honom berätta om mig och mina syskon.

En kort tid efter Miriam Bryants konsert på Scandinavi­um i mars införde regeringen en begränsnin­g av folksamlin­gar till 50 personer – en regel som innebar ett definitivt stopp för vårens och sommarens svenska konsertliv.

De senaste månaderna har Miriam Bryant i stället tillbringa­t mycket tid i studion i arbetet med ett fullängdsa­lbum som släpps i höst, men hon berättar att hon ibland grips av panik av tanken på hur konsertliv­et kan komma att förändras av coronapand­emin.

– Jag har tänkt: ”Är allting över nu? Kommer vi någonsin att få stå tillsamman­s på konserter eller få spela för en stor publik?” Det är något jag verkligen har varit ledsen över – men det gäller att ha is i magen. Och jag hoppas att det blir som tidigare. Hoppas, hoppas, hoppas.

 ??  ??
 ?? Bild: Fabian Wester ?? Dokumentär­en ”Kan vi säga som det är” om Miriam Bryant hade premiär på Dplay i går.
Bild: Fabian Wester Dokumentär­en ”Kan vi säga som det är” om Miriam Bryant hade premiär på Dplay i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden