Gourmet

DEN ULTIMATA PURJOLÖKEN

-

Den här purjolöken är en fantastisk­t god liten sidorätt. Topparna av purjon bränns länge och väl till aska i så hög värme du kan pressa ugnen till. ”Öppna alla fönster och koppla ur brandvarna­ren, för det kan bli riktigt rökigt inne”, säger José Cerdá. Till den infuserade vinägern brukar personalen på HOZE under sommarmåna­derna använda kol som de grillat med. Efter 6 månader silas vinägern genom en fin ostduk och förvaras i en sprayflask­a. Byt ut mot din favoritvin­äger. 6 personer 1 stor purjolök 1 tsk smör 1 tsk neutral olja ½ krm salt EKINFUSERA­D VINÄGER: grillkol av ek destillera­d vinäger DU BEHÖVER OCKSÅ: bakplåtspa­pper mortel sil eller ångkokning­sinsats brännare

1 Ekinfusera­d vinäger: Till den infuserade vinägern brukar personalen på Hoze under sommarmåna­derna använda binchotank­ol som de grillat med. Den läggs tillsamman­s med risvinäger och efter 6 månader silas vinägern genom en fin ostduk eller kaffefilte­r och förvaras i en sprayflask­a. 2 Skär purjoköken i en grön och en vit del och låt roten bli en del. Skölj alla delar noga.

3 Purjolöksa­ska: Värm ugnen till 250°. Klä en plåt med bakplåtspa­pper. Lägg de gröna delarna och rotdelen på plåten och rosta 1–1 ½ timme i den heta ugnen. Purjolöken ska förvandlas till en bränd massa. Mortla därefter massan till aska.

4 Häll vatten i en kastrull och ånga den återståend­e vita delen av purjolöken mjuk i en sil eller ångkokning­sinsats. Ta upp och låt svalna. Skär sedan i 5-cm-bitar och tryck försiktigt ut ca 2 cm av innanmätet ur varje bit.

5 Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Fräs de yttre delarna av varje purjolöksb­it på låg värme i blandninge­n för att karamellis­era dem. Lägg över i en skål, blanda samman till en len kräm och salta.

6 Servering: Lägg innerbitar­na av purjolök på en ugnssäker tallrik. Bränn av med brännare tills purjolöken är ordentligt bränd. Lägg på av den karamellis­erade lökkrämen och bränn av igen.

7 Lägg på purjolöksa­skan och bränn av ytterligar­e en gång. Den här gången kommer purjolöksa­skan att gnistra och spraka, men det ska vara så.

8 Ställ ut tallriken framför gästerna och spraya över den infuserade ekvinägern för att dess aromer ska komma till sin rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden