SMÖRBAKAD ROTSELLERI MED KA­VI­AR, LÖJROM OCH FORELLROM

Gourmet - - VINTERROTFRUKTER DE LUXE -

Ha tå­la­mod med rot­sel­le­rin. Låt den stå länge i ug­nen så den blir rik­tigt mjuk och ka­ra­mel­li­se­rad runt om. Här fun­ge­rar det själv­klart att ser­ve­ra rot­sel­le­rin med en­dast löjrom om man har svårt att hit­ta svart ka­vi­ar el­ler forellrom.

4 por­tio­ner

4 ski­vor rotselleri 100 g rumstem­pe­re­rat smör ½ tsk salt

CHAMPAGNESÅS:

2 scha­lot­ten­lö­kar ½ mo­rot 1 msk smör 2 ½ dl fisk­fond 2 dl torr cham­pagne el­ler vitt vin 1 msk Mai­ze­na majs­stär­kel­se 1 dl visp­gräd­de 2 msk fin­hac­kad gräslök 20 g löjrom 20 g forellrom 20 g svart ka­vi­ar

1 Värm ug­nen till 225°. Ska­la sel­le­ri­ski­vor­na och gnid in dem med smör. Lägg dem på en plåt och strö över sal­tet. Ba­ka i mit­ten av ug­nen ca 1 ½ tim­me. Sänk vär­men till 175° ef­ter 40 min. Ta ut rot­sel­le­rin när den har gyl­len­brun yta och är mjuk rakt ige­nom. Smö­ret ska näs­tan ha brynts runt om sel­le­rin, och ytan ska ha fått en god knäc­kig smak.

2 Sås: Ska­la och hac­ka lök och mo­rot. Fräs i smö­ret i en ka­strull. Häll på fon­den och 1 ½ dl av vi­net. Låt ko­ka ner till hälf­ten. Si­la och red med majs­stär­kel­sen ut­blan­dad med li­te kallt vat­ten. 3 Till­sätt gräd­den och låt ko­ka ihop till en sim­mig sås. Sma­ka av sy­ra och säl­ta – tänk på att det till­kom­mer yt­ter­li­ga­re li­te sy­ra av cham­pagnen vid ser­ve­ring.

4 Mixa in res­te­ran­de cham­pagne i så­sen pre­cis vid ser­ve­ring till en skum­mig sås. Lägg upp rot­sel­le­rin på tall­ri­kar och top­pa med de oli­ka ty­per­na av ka­vi­ar och rom. Strö li­te gräslök runt om och häll på den skum­mi­ga cham­pagne­så­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.