ÄPPELTARTE MED CI­TRON­TIM­JANGLASS, NÖT­TER OCH KO­LAS­ÅS

Gourmet - - DANIEL MÜLLERN -

La­ga gär­na den här des­ser­ten av svens­ka Disco­ve­ryäpp­len. Tar­ten får säll­skap av hem­gjord glass med ci­tron­tim­jan, li­te crunch från has­sel­nöt­ter­na och till sist en ko­las­ås. Det klas­sis­ka sät­tet att tilla­ga tar­te ta­tin är i en gjut­järnspan­na, men här gör vi den i por­tions­for­mar.

6 por­tio­ner CI­TRON­TIM­JANGLASS:

½ kru­ka ci­tron­tim­jan 2 ½ dl gräd­de 2 ½ dl mjölk ¾ dl strö­soc­ker 5 äggu­lor ½ ge­la­tin­blad

ÄP­PEL­PURÉ:

500 g fas­ta syr­li­ga äpp­len 1 msk vat­ten 1 dl strö­soc­ker 1 msk pres­sad ci­tronsaft ½ va­nilj­stång

TAR­TE TA­TIN:

3 fas­ta syr­li­ga äpp­len 2 dl rå­soc­ker 2 msk vat­ten 100 g smör 300 g fär­dig­kav­lad smör­deg

KO­LAS­ÅS:

1 dl gräd­de 1 dl soc­ker 1 dl si­rap

TILL SER­VE­RING:

1 dl has­sel­nöt­ter

DU BE­HÖ­VER OCK­SÅ:

fin­mas­kig sil glass­ma­skin mix­er 6 ugns­säk­ra por­tions­for­mar mor­tel

1 Ci­tron­tim­janglass: Ploc­ka ci­tron­tim­jan­bla­den. Ko­ka upp gräd­de, mjölk och ci­tron­tim­jan och ta av från vär­men. Vis­pa äggu­lor och soc­ker. Häll grädd­mjöl­ken över ägg­bland­ning­en och häll se­dan till­ba­ka bland­ning­en i ka­strul­len.

2 Värm upp sme­ten till 84° un­der om­rör­ning. Blöt­lägg ge­la­ti­net 5 min och smält det se­dan i sme­ten. Si­la och kyl snabbt. Kör sme­ten i glass­ma­skin.

3 Äp­pel­puré: Ska­la och kär­na ur äpp­le­na. De­la dem i klyf­tor. De­la va­nilj­stång­en och skra­pa ut frö­na. Häll soc­ker, va­nilj­frön och vat­ten i en ka­strull. Ko­ka upp och till­sätt äpp­le och ci­tronsaft. Sänk vär­men till låg och sjud ihop ca 15 min till en kom­pott. Mixa den slät och kyl.

4 Tar­te ta­tin: Värm ug­nen till 200°. Kär­na ur äpp­le­na och de­la dem. Häll soc­ker, vat­ten och smör i en gjut­järnspan­na. Ko­ka upp och sjud på me­del­vär­me till en mörk ka­ra­mell. Häll upp ka­ra­mel­len i por­tions­for­mar­na. Lägg i äpp­le­na med snit­ty­tan nedåt.

5 Stan­sa ut sex rund­lar av smör­de­gen sto­ra nog att täc­ka äpp­le­na i for­mar­na. Täck äp­pel­bi­tar­na med de­gen och ba­ka i ugn 12−15 min. Ta ut for­mar­na och låt tar­ten sval­na i dem.

6 Ko­las­ås: Häll gräd­de, si­rap och soc­ker i en ka­strull. Ko­ka upp, sänk vär­men till låg och sjud ca 5 min.

7 Ros­ta has­sel­nöt­ter­na till ser­ve­ring i torr stek­pan­na tills de bör­jar knäp­pa och dof­ta. Rör om of­ta och pas­sa no­ga så att de in­te bränns. Ta upp nöt­ter­na ur pan­nan, gnid av ska­len och mort­la nöt­ter­na grovt. Fyll en sprit­spå­se med äp­pel­purén.

8 Ser­ve­ring: Vänd upp bi­tar av tar­te ta­tin på sex as­siet­ter. För­de­la has­sel­nöt­ter­na och ske­da upp fi­na ägg av glass ovan­på. Sprit­sa äp­pel­puré vid si­dan av och av­slu­ta med att ske­da över ko­las­ås. Ser­ve­ra ge­nast.

Tips Om du in­te har till­gång till glass­ma­skin, häll glass­me­ten i en plast­bun­ke och frys 4 tim­mar. Rör om i glas­sen med jäm­na mel­lan­rum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.