STEKT PIL­GRIM­SMUSS­LA MED POTATISKRÄM OCH LÖJROMSVINÄGRETT

Gourmet - - OPERAKÄLLAREN -

Den här pil­grim­smuss­lan ser­ve­ras vac­kert stekt i jung­fru­ol­ja och smör till­sam­mans med en len kräm på ova­la po­ta­ti­sar och smör­stek­ta kav­rings­mu­lor. För att få den rät­ta oran­ge fär­gen på löj­romsvi­nä­gret­ten an­vän­der vi ka­lix­rom.

4 per­so­ner

4 pil­grim­smuss­lor 2 msk oliv­ol­ja, ex­tra ver­gi­ne 1 msk smör

PICK­LAD RÖD­LÖK:

1 dl vat­ten 4 msk strö­soc­ker 2 msk ät­tik­sprit, 12 % 1 li­ten röd­lök

POTATISKRÄM:

4 ova­la po­ta­ti­sar, t ex rat­te, man­del­po­ta­tis el­ler spar­ris­po­ta­tis 1 dl visp­gräd­de 100 g smör 1 krm salt ¼ krm svart­pep­par

LÖJROMSVINÄGRETT:

40 g löj­rom ½ dl kall­pres­sad raps­ol­ja 1 tsk cham­pagne­vi­nä­ger 1 msk finsku­ren gräslök

SVAR­VAD FRI­TE­RAD PO­TA­TIS:

1 bak­po­ta­tis raps­ol­ja att fri­te­ra i

½ tsk salt

SMÖR­STEK­TA KAV­RINGS­MU­LOR:

2 msk smör 3 msk tor­kad kav­ring

TILL SER­VE­RING:

4 dill­vip­por

DU BE­HÖ­VER OCK­SÅ:

glas­burk med lock grön­sakssvarv po­ta­tis­press

1 Pick­lad röd­lök:

Häll vat­ten, soc­ker och ät­tik­sprit i en li­ten ka­strull. Ko­ka upp och sänk värmen till låg. Sjud un­der om­rör­ning tills sock­ret lösts upp. Låt sval­na och kyl la­gen. Ska­la röd­lö­ken och skär den i tun­na strim­lor. Lägg den i en glas­burk och häll på den kal­la la­gen. Lägg på lock och låt stå 1 tim­me.

2 Svar­vad fri­te­rad po­ta­tis:

Ska­la bak­po­ta­ti­sen och kör den i grön­sakssvarv till tun­na strim­lor. Het­ta upp ol­jan till 180°. Fri­te­ra po­ta­tiss­trim­lor­na gyl­len­bru­na och lägg dem se­dan på hus­hålls­pap­per. Strö över salt.

3 Smör­stek­ta kav­rings­mu­lor:

Het­ta upp smö­ret i en stek­pan­na. Stek kav­rings­mu­lor­na gyl­len­bru­na på me­del­vär­me. Lägg över på hus­hålls­pap­per.

4 Potatiskräm:

Ska­la po­ta­ti­sen och ko­ka den mjuk i lätt­sal­tat vat­ten. Het­ta upp gräd­den i en ka­strull och pres­sa ner po­ta­ti­sen. Till­sätt smö­ret och rör till en slät kräm. Kryd­da med salt och pep­par.

5 Löjromsvinägrett:

Blan­da sam­man löj­rom­men med ol­ja, vi­nä­ger och gräslök.

6

Het­ta upp ol­ja och smör i en stek­pan­na. Stek pil­grim­smuss­lor­na gyl­len­bru­na på me­del­vär­me. Lägg över dem på en as­siett och strö över salt och pep­par.

7 Ser­ve­ring:

Lägg upp po­ta­tiskrä­men på fy­ra tall­ri­kar. För­de­la där­ef­ter ut kav­rings­mu­lor­na, den pick­la­de lö­ken och pil­grim­smuss­lor­na. Ring­la löj­romsvi­nä­grett på tall­ri­kar­na och gar­ne­ra med dill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.