BRIOCHE ICE CREAM BURGER

En för­fö­riskt god cho­klad­glass, om­slu­ten av ett fluf­figt bröd på bri­oche­deg. Den ser­ve­ras med cho­kladsås som sma­kar av den all­ra ljuv­li­gas­te fud­ge och som smak­bryt­ning någ­ra korn havs­salt. En op­ti­mal des­sert som har allt.

Gourmet - - SARA AASUM HULTBERG -

15 stycken CHO­KLAD­GLASS:

100 g smör 6 dl mjölk 4 dl gräd­de 50 g ho­nung 15 äggu­lor, 200 g 2 dl rå­soc­ker 200 g mörk cho­klad, 70 % ka­kao

BRIOCHEBULLAR:

8 dl ve­te­mjöl 2 msk strö­soc­ker 50 g jäst 4 äggu­lor 2 ägg 2 tsk salt 1 dl kallt vat­ten 240 g rumstem­pe­re­rat osal­tat smör 1 dl pärl­soc­ker

CHOKLADFUDGESÅS:

3 dl visp­gräd­de 1 ½ dl strö­soc­ker 150 g mörk cho­klad 75 g smör

TILL SER­VE­RING:

flingsalt

DU BE­HÖ­VER OCK­SÅ:

glass­ma­skin hus­hållsas­si­stent med deg­krok plast­fo­lie bak­plåts­pap­per vär­metå­lig slic­ke­pott mix­erstav

1 Cho­klad­glass: Lägg smö­ret i en ka­strull, het­ta upp och bryn det kraf­tigt. Ta av från värmen. Vän­ta tills det sval­nar så att de bryn­ta par­tik­lar­na kan se­pa­re­ras från det re­na fet­tet. An­vänd en­bart de bryn­ta par­tik­lar­na ifrån smö­ret (ca 40 g). (Det kla­ra­de smö­ret kan du an­vän­da i mat­lag­ning.)

2 Hac­ka cho­kla­den grovt. Blan­da sam­man de bryn­ta par­tik­lar­na från smö­ret med mjölk, gräd­de och ho­nung. Blan­da sam­man äggu­lan med rå­sock­ret i en bun­ke och rör ner grädd­mjölks­väts­kan.

3 Häll till­ba­ka allti­hop i ka­strul­len och värm till 84°. När mas­san bör­jar tjock­na, rör om med en vär­metå­lig slic­ke­pott i bot­ten. Till­sätt cho­kla­den och mixa den helt slät med mix­erstav. Häll över mas­san i en bun­ke, täck med plast­fo­lie och ställ i kyl 1 dygn.

4 Briochebullar: Blan­da sam­man mjöl, soc­ker, jäst, äggu­lor, ägg, salt och vat­ten i hus­hållsas­si­sten­tens bun­ke. Knå­da med deg­kro­ken på me­del­has­tig­het ca 10 min, tills du får en fin och elas­tisk deg. Till­sätt smö­ret li­te i ta­get och job­ba in det i de­gen. Svep in de­gen i plast­fo­lie och kyl den till näs­ta dag.

5 Värm ug­nen till 190°. Klä en plåt med bak­plåts­pap­per. De­la de­gen i 15 bi­tar och rul­la dem till fi­na bul­lar. Lägg dem på plå­ten och låt dem jä­sa till dub­bel stor­lek, ca 40 min.

6 Pens­la bul­lar­na med ägg och strö över pärl­soc­ker. Ba­ka dem ca 12 min i mit­ten av ug­nen, tills de fått fin yta. Ta ut plå­ten och låt bul­lar­na sval­na på gal­ler un­der bak­duk.

7 Kör glass­me­ten i glass­ma­skin. Om du in­te har till­gång till glass­ma­skin, häll sme­ten i en plast­bun­ke och frys 4 tim­mar. Rör om i glas­sen med jäm­na mel­lan­rum.

8 Chokladfudgesås: Hac­ka cho­kla­den och lägg i en bun­ke till­sam­mans med smö­ret. Ko­ka upp gräd­den med sock­ret och häll bland­ning­en över cho­kla­den och smö­ret. Rör om tills allt smält.

9 Ser­ve­ring: De­la bri­oche­bul­lar­na och ros­ta dem lätt i en torr, het pan­na. Fyll dem med cho­klad­glass och ljum­men chokladfudgesås. Strö över flingsalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden

© PressReader. All rights reserved.