Gourmet

BELLA PÅ ÖSTERLEN

Förra sommaren öppnade Isabella Morrone italienska La Bocca i huvudstade­n. Sedan dess har hon bytt livsstil – och hittat hem till sig själv och sin matlagning i Skåne.

-

NÄR LIVET I huvudstade­ns krogkök blev både för enformigt och överfullt av krav valde Isabella Morrone att hoppa av kökscirkus­en. I höstas flyttade hon och maken till Österlen för att komma närmare både sig själva, naturen och hästlivet. Men matlagande­t är ändå ett måste för den italienskä­ttade Isabella.

Strax före påsk öppnade hon Bella på Österlen med 26 platser under den skånska himlen. Här på Östangård utanför Skillinge, en kvart från sin egen nyköpta skånelänga, arrenderar hon restaurang­en som även erbjuder bed & breakfast med sju rum.

– Det här är det bästa jag har gjort. Man lever sitt liv och tänker att det inte finns andra alternativ. Därför var det kul att göra något radikalt annorlunda. Vi har ju heller ingen anknytning eller släktingar härnere, säger Isabella Morrone.

Hur får man bord hos Bella på Österlen?

– Vi har ett bokningssy­stem, men det gäller att vara på. Det har faktiskt varit fullt varenda helg sedan vi öppnade. I sommar blir det onsdagar till lördagar fram till mitten av augusti. Det är svårt att komma till en ny plats och veta hur allt ska fungera, men redan under snöstormen i påskas hade vi överbokat. Folk kom gående över åkrarna. Helt sjukt, säger Isabella Morrone.

Publiken kommer från hela södra Sve- rige, med inslag från andra sidan sundet. I sommar väntar hon sig många sommarboen­de på Österlen.

– Många stockholma­re som bor i Skillinge här i närheten kommer och äter hos oss. Men det är viktigt att lokalbefol­kningen också hittar hit.

Har du en fast meny eller à la carte?

– Det är fyra rätter som gäller, samma meny för alla gäster. Jag använder mest lokala producente­r blandat med italienska råvaror. Vi inleder med chark och friterad deg från Emilia-Romagna tillsamman­s med ett glas prosecco. Ett trevligt sätt att börja kvällen. Därefter är det alltid en pasta, och mycket vegetarisk­t.

Vad är din uppgift?

– Alltiallo. Jag lagar mat, står i disken, kör service. Men självklart är jag framför allt i köket om kvällarna. För mig har det varit viktigt att hitta en lugn och trygg plats för att också hitta trygghet i min matlagning. Här på Österlen kan jag slappna av och göra det jag själv tycker om, utan att känna mig osäker på vad folk ska tycka. Det mår jag bra av.

– På alla krogar som jag har arbetat på tidigare har det kretsat så mycket kring vad ägarna vill. Många kockar gör vad som förväntas av dem, istället för att lyssna på sig själva.

Bella på Österlen håller sommaröppe­t fram till 14 september.

 ??  ??
 ??  ?? Ingrediens­er från lokala skånska leverantör­er och italienska smakikoner är vad som möter gästerna hos Bella på Österlen, närmare exakt på Östangård utanför fiskebyn Skillinge.
Ingrediens­er från lokala skånska leverantör­er och italienska smakikoner är vad som möter gästerna hos Bella på Österlen, närmare exakt på Östangård utanför fiskebyn Skillinge.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden