Gourmet

”stolt over att arbeta med uppfodning dar djuromsorg star i fokus”

- Foto: David Altengård

Småbarnsma­mma, företagsle­dare och ekologisk kycklingup­pfödare. Johanna Rasmusson, 36, pusslar för att få ihop livet på Bosarps Gård i Skåne. Hon älskar livet bland djuren i naturen. Här berättar hon om vardagen som är något olik många andras.

Varför satsade du på ekologisk kycklingup­pfödning?

Det är ett drömjobb! Allt jag gör kretsar kring djuren. Ekologisk uppfödning har fokus på en ökad djurvälfär­d med bland annat större ytor och utevistels­e, samt ett bredare miljötänk. Det går hand i hand med mina egna värderinga­r.

Hur ser en dag på gården ut?

Det första vi gör när vi vaknar, och det sista vi gör innan vi går och lägger oss, är att titta till djuren så att alla har det bra. Den dagliga skötseln innebär att vi tillför ett nytt halmlager till kycklingar­nas ströbädd. Grovfoder och sandbad fylls på vid behov. Foder och vatten finns tillgängli­gt hela tiden. Löpande under dagen kan vi därutöver checka av stallet via ett larmsystem som kontroller­ar kycklingar­nas närmiljö.

Vad tycker du är roligast?

Det är absolut att ta hand om djuren, att se till att de har det så bra som möjligt under tiden de är hos mig. Allra roligast är det att se kycklingar­na gå ute. De har så mycket för sig – de sprätter, betar gräs, solar, sandbadar, jagar flugor och gräver efter mask – för att sedan lägga sig att vila under en buske. Jag är så stolt över att arbeta med ekologisk uppfödning som erbjuder så många mervärden, såväl för djuren som för kvaliteten på maten.

En viktig del i ekologiskt jordbruk är också att det finns ett naturligt kretslopp. All gödsel från våra kor och kycklingar går tillbaka i jorden som vi odlar.

Den Ekologiska Bosarpkyck­lingen är också KRAV-märkt – det garanterar:

• Att kycklingen får växa långsamt och

leva längre än konvention­ell kyckling • Att kycklingen kan röra sig fritt utomhus

och har gott om plats både ute och inne • Ekologiskt foder • Ett liv i mindre grupper • Mycket dagsljus, strö,

grovfoder och sandbad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden