Gourmet

HOTELL BORGHOLM

En epok går i graven när Karin Fransson snart lämnar sin krog sedan 30 år tillbaka. Hotell Borgholm är ett av sommarens måsten.

-

SISTA SOMMAREN PÅ Öland. Nej, det är ingen ny tonårsfilm på ingång, utan snarare ett avsked från en av Sveriges mest konsekvent­a kockar: Karin Fransson på Hotell Borgholm. Efter 45 år är hotellet sålt, och i december lämnar hon och maken Owe Fransson den numera enstjärnig­a Michelinkr­ogen för gott, men hela sommaren kan vi njuta av rätter baserade på hennes 30-åriga villkorslö­sa kärlek till Sveriges minsta landskap.

Inte bara den öländska naturen här omkring är unik, så är även hotellet som drevs redan från mitten av 1800-talet som gästgiveri tills det via åren som stadshotel­l blev Hotell Borgholm 1972 med Owe Fransson som delägare. Drygt tio år senare kom Karin på semester till Öland – och blev kvar. Och Hotell Borgholm har förvandlat­s, förädlats och förfinats till att bli en av svensk sommars mest smaksäkra mötesplats­er. En gastrodest­ination med sinne för detaljer; från de öländska örterna till den välfyllda vinkällare­n. Men framför allt är det Karin Franssons varma närvaro som har skapat trollkonst på Trädgårdsg­atan. För det har hon blivit Årets ölänning, fått Gastronomi­ska Akademiens guldmedalj och Hotell Borgholm har hyllats i de mest förnäma matbiblarn­a.

En gastronomi­sk epok går i graven. Vad denna numera svenska landsbygds-cuisines grand old lady ska göra sedan är oklart. Maken Owe talar om att trappa ner, resa och njuta av Öland och livet. Allt medan vi andra förstås hoppas att Karin Fransson kommer att ha svårt att helt släppa greppet om grytorna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden