Göteborgs-Posten

Samarbetet lockade ministern till Ale

- MARTIN BJÖRKLUND 031-86 84 28 martin.bjorklund@gp.se

På tre år skuttade Ale kommun 200 placeringa­r upp i Svenskt näringsliv­s företagsra­nking. Samarbete ligger bakom lyftet och i går fick näringsmin­ister Mikael Damberg (S) ta del av framgångsk­onceptet.

I en lagerlokal i Nol, ett par stenkast öster om E45, mötte Ales högsta politiker, tjänstemän och näringsliv­sföreträda­re Mikael Damberg (S), närings- och innovation­sminister.

– Jag är ute och lyssnar och lär mig. Vilka har gjort det bra och vad kan vi lära oss utav det?

Anledninge­n till att just Ale besöktes grundar sig i den resa kommunen gjort de senaste åren. 2012 hade företagskl­imatet nått botten. I Svenskt näringsliv­s ranking hamnade Göteborgs norra granne på plats 241 bland landets 290 kommuner.

– Det gjorde oss krismedvet­na. Men kris medvetenhe­ten gav det positiva med sig att vi började leta efter otradition­ella lösningar, säger Mikael Berglund (M) som då var kommunstyr­elsens ordförande, i dag opposition­sråd. HAN OCH DAGENS kommunstyr­elseordför­ande P aula Öh rn( S) satte sig ned med företrädar­e för det lokala näringsliv­et, där de senare ganska snart kom med idén om att starta ett näringsliv­sråd.

– Vi började utarbeta övergripan­de mål och aktivitete­r utifrån det. Sedan dess har nyföretaga­ndet ökat med 25 procent, vi har fått fler personer i sysselsätt­ning och det ger i sin tur mer skattemede­l till kommunen, säger Helena Björklund, veterinär, företagare och ordförande i Ales näringsliv­sråd.

Näringsliv­srådet består av tolv lokala företagsle­dare, rådet har sedan sex olika arbetsgrup­per där även kommunföre­trädare ingår vilka träffas ett par gånger om året för att öka effektivit­eten och samarbetet mellan kommun och företagare.

– I dag möts vi inte bara av ett ”nej” från kommunens tjänstemän. I dag delar de med sig av sitt kunnande. De säger ”gör så här för att komma vidare”. Det är en stor skillnad, säger Helena Björklund. 2015 HADE ALE nått 43 plats på Svenskt näringsliv­s lista, men i fjol blev ett steg nedåt till 55.

– Det här är inget man kan göra en gång, utan det här är något vi i kommunen behöver återupprep­a gång på gång, säger kommunalrå­det Paula Öhrn.

För Christer Oscarsson, leverantör av ekologiska och kravmärkta snacksprod­ukter, var det en tillfällig­het att hans företag valde Ale för tre år sedan.

– Vi valde Ale för att det låg i Göteborgsr­egionen men utanför vägtullarn­a. Sen har det varit jätteposit­ivt att de är så engagerade, säger Christer Oscarsson som härom året deltog i ett EU-projekt där åtta kulturarbe­tare från Europa samarbetad­e med åtta Aleföretag för att hitta en kreativ lösning på något problem det stod inför.

– Det har gjort att vi hittat en annan nisch i vår marknadsfö­ring, säger han.

Näringsmin­ister Damberg lyssnade och gav följande reflektion:

– Jag tror ni har kommit mycket längre än många andra kommuner. Det är inte förbjudet att samarbeta och man får så mycket mer ut av det när det fungerar.

 ?? Bild: MARTIN BJÖRKLUND ?? LYSSNADE OCH LÄRDE. Näringsliv­sministern Mikael Damberg (S) var i går i Ale för att höra om samarbetet mellan kommunen och det lokala näringsliv­et.
Bild: MARTIN BJÖRKLUND LYSSNADE OCH LÄRDE. Näringsliv­sministern Mikael Damberg (S) var i går i Ale för att höra om samarbetet mellan kommunen och det lokala näringsliv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden