Göteborgs-Posten

Bahta känner sig starkare än någonsin

- EMMA TONNVIK 031-62 40 00 emma.tonnvik@gp.se

Med ett färskt svenskt rekord på 10 000 meter är Meraf Bahta redo för sommarens tävlingar, med VM som det stora målet. – Jag är i bra form och känner mig starkare än tidigare, säger hon.

För bara några veckor sedan satte Meraf Bahta svenskt rekord på 10 000 meter med tiden 31.13,06. Hon säger att hon kunnat springa under 31 minuter om vinden inte varit så kall. Men trots visad form på 10 000 meter är det andra distanser hon satsar på inför sommarens mästerskap. Programmet vid OS förra året gjorde att Bahta inte kunde springa både 1500 meter och 5000 meter. Inför VM i London i sommar ser programmet annorlunda ut vilket möjliggör en dubblering. Målet är att springa båda distansern­a. 1500 meter är distansen Bahta beskriver som sin favorit.

– 1500 meter är väldigt tufft, det är duktiga konkurrent­er. Men det är roligt att springa snabbt och kort, säger Bahta. INFÖR SOMMARENS TÄVLINGAR, som för Bahtas del startar med Diamond League i Rom den 8 juni, känns kroppen bra och fotskadan hon dragits med tidigare säsonger känner hon inte av längre. I träningen inför säsongen har mycket fokus legat på att förbättra uthållighe­t och styrka, något som gett resultat.

– Jag är i bra form och känner mig starkare är tidigare. Uthållighe­ten har blivit bättre och jag orkar hänga med hela loppet. Både uthållighe­ten och styrkan finns där så nu hoppas jag få vara hel och frisk till VM, säger Bahta. TRÄNAREN ULF FRIBERG berättar att en av många saker som glatt honom med Bahtas löpning under våren är att hon för första gången delat ut en armbåge till en konkurrent under loppet.

– 1500 meter är tufft, framförall­t när det är många löpare och det är trångt och alla vill fram. Då måste man vara tuff och är man stark kommer det naturligt.

Bahta tror att hon har bra tider i kroppen, men i VM, säsongens stora mål, spelar tiden ingen roll.

– På mästerskap är det bara placering som räknas. Drömmen är en medalj och som formen är nu känns det möjligt, säger Bahta.

 ?? Bilder: MATHIAS BERGELD ?? VM HUVUDMÅLET. Meraf Bahta tror att hon har bra tider i kroppen, men i VM, säsongens stora mål, spelar tiden ingen roll.
Bilder: MATHIAS BERGELD VM HUVUDMÅLET. Meraf Bahta tror att hon har bra tider i kroppen, men i VM, säsongens stora mål, spelar tiden ingen roll.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden