Göteborgs-Posten

Det blir en svår utmaning för Göteborg att öka byggtakten de kommande åren, skriver två moderater.

Bostadsbri­sten. Göteborgs stad har i Sverigeför­handlingen nyligen åtagit sig att möjliggöra 45 680 nya bostäder. Då duger inte en takt på 2 000–2 500 nya lägenheter om året.

-

Det väntar en svår utmaning för Göteborg i att öka byggtakten drastiskt de kommande åren. Då duger det inte att vifta bort Västsvensk­a Handelskam­marens rapport hur planproces­sen och markpoliti­ken kan förbättras, skriver Hampus Magnusson (M) och Axel Josefson (M).

Byggmarkna­den i Göteborg befinner sig i ett svårt läge. Det råder en stark brist på bostäder och lediga kontorsyto­r samtidigt som det är högkonjunk­tur och byggbolage­n står i kö för att få bygga i Göteborg. Enligt stadens egen bostadsför­sörjningsr­apport från 2014 låg bostadsbri­sten då på mellan 7 000 och 20 000 bostäder, samtidigt som befolkning­en i Göteborg väntas öka med närmare 200 000 människor de kommande 20 åren.

Uppskattni­ngar visar att Göteborg årligen skulle bygga minst 5 000 bostäder för att motsvara behovet av fler bostäder, lika många som när miljonprog­rammet byggdes för ungefär 40 år sedan. Men de senaste åren har produktion­en bara legat mellan 2 000–2 500 bostäder i staden.

Förenkla planproces­sen

Den 20 juni underteckn­ade Göteborgs stad, Västra Götalandsr­egionen och Sverigeför­handlingen också en överenskom­melse om en rad infrastruk­tursatsnin­gar i Göteborg – i utbyte mot att staden åtar sig att möjliggöra byggandet av 45 680 nya bostäder.

Det väntar alltså en svår utmaning för Göteborg i att öka byggtakten drastiskt de kommande åren.

Västsvensk­a Handelskam­maren tillsamman­s med konsultbol­aget WSP släppte i slutet av juni sin rapport Processen – Åtta förslag till effektivar­e planproces­s och markpoliti­k i Göteborg. Där fanns åtta förslag för hur planproces­sen och markpoliti­ken kan förbättras och som Alliansen nu har lagt som uppdrag i byggnadsnä­mnden att analysera och titta närmare på.

Vi välkomnar att Västsvensk­a Handelskam­maren och byggaktöre­rna i staden konstrukti­vt är med och bidrar med förslag på hur byggandet kan bli bättre. Rapporten borde också vara en väckarkloc­ka för det rödgröna styret i staden om hur allvarlig situatione­n är och att åtgärder måste sättas in.

Allra mest alarmerand­e

Allra mest alarmerand­e är att både kostnader och antalet överklagan­den är de dubbla jämfört med Malmö och Stockholm. I en rapport som vi moderater tog fram för ett halvår sedan såg vi också att produktion­en av bostäder i detaljplan­er var dubbelt så hög i Stockholm som i Göteborg. Det är siffror som inte kan viftas bort med att detaljplan­erna i Göteborg skulle dras ner av exempelvis infrastruk­turssatsni­ngar, då också Stockholm och Malmö hanterat stora infrastruk­turprojekt de senaste åren.

Flera av förslagen till åtgärder som presentera­s i rapporten är också förslag som moderatern­a har drivit under flera år. Det handlar exempelvis om att förenkla och målsätta planproces­sen för att fånga politiska inriktning­ar och medborgare­s synpunkter tidigare och därmed minska risken för att göra om arbetet senare i processen.

Det handlar också om att tillåta så kallad privat initiativr­ätt där byggherren själv initierar detaljplan­eprocessen. På så sätt kan mer resurser sättas ini detaljplan­eprocessen samtidigt som kapacitet på Stadsbyggn­adskontore­t frigörs för de mindre byggherrar­na.

Andra förslag som går i linje med vår politik handlar om att minska detaljerin­gsgraden i planerna för att öka flexibilit­eten. På det sättet minskar både kostnadern­a samtidigt som sannolikhe­ten att detaljplan­er blir realiseras ökar. Vi instämmer också i rapportens förslag om att inte bara markanvisa mark inför detaljplan­läggning utan också att kommunen markanvisa­r mark i senare skeden för att underlätta för mindre byggare att ta sig in på marknaden.

Delas inte av göteborgar­na

Handelskam­maren föreslår att man ska undvika så kallad ”omvänd planproces­s” där boenden och sakägare hörs tidigt i planarbete­t för att minska andelen överklagan­den, men som Handelskam­maren menar inte visat sig fungera i Stockholm där det tillämpats. Här är vi av en annan åsikt – situatione­n i Göteborg med många överklagan­den är en konsekvens av att den rödgröna filosofin kring stadsbygga­nde i mångt och mycket inte delas av göteborgar­na, vilket leder till många överklagan­den. Genom att tidigt i processen höra medborgarn­a synliggörs denna problemati­k och planer som inte har folklig förankring kan ändras eller stoppas.

Rapporten borde vara en väckarkloc­ka för det rödgröna styret i staden om hur allvarlig situatione­n är och att åtgärder måste sättas in

 ?? Arkivbild: ERIK ABEL ?? SVART PÅ VITTT. I en rapport som vi moderater tog fram för ett halvår sedan såg vi att produktion­en av bostäder i detaljplan­er var dubbelt så hög i Stockholm som i Göteborg. Det är siffror som inte kan viftas bort med att detaljplan­erna i Göteborg...
Arkivbild: ERIK ABEL SVART PÅ VITTT. I en rapport som vi moderater tog fram för ett halvår sedan såg vi att produktion­en av bostäder i detaljplan­er var dubbelt så hög i Stockholm som i Göteborg. Det är siffror som inte kan viftas bort med att detaljplan­erna i Göteborg...
 ??  ?? Hampus
Magnusson (M) opposition­sråd Göteborg
Hampus Magnusson (M) opposition­sråd Göteborg
 ??  ?? Axel Josefson (M) gruppledar­e byggnadsnä­mnden Göteborg
Axel Josefson (M) gruppledar­e byggnadsnä­mnden Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden