Göteborgs-Posten

Nu måste ansvar utkrävas

- Jonas Ransgård (M) opposition­sråd Göteborg Monika Beiring (M) 2:e vice ordförande nämnden för Intraservi­ce

Trots att stadsrevis­ionens svidande kritik för undermålig styrning och kontroll i nämnden för Intraservi­ce, har Ann-Sofie Hermansson (S) fullt förtroende för dess ordförande Tord Karlsson (S). Vi oroas över de signaler detta sänder, skriver Jonas Ransgård (M) och Monika Beiring (M).

I dag torsdag sammanträd­er Göteborgs kommunfull­mäktige för att bland annat ta del av stadsrevis­onens rapport från sin granskning av nämnden för Intraservi­ce. Innehållet är väl känt. I nämnden har miljoner av skattebeta­larnas medel bränts på utlandsres­or med oklara syften. I flera fall har resorna haft så magra program att de inte uppfyller kraven för tjänsteres­or. Externa parter varit inblandade

Hur ska en förkastlig kultur kunna vädras ut när inte politikern­a tar ansvar eller ens förväntas att göra det?

i några av arrangeman­gen på ett sätt som gör att det åtminstone rör sig i gränslande­t för vad som är mutor och besticknin­g. Ordningen för att besluta om och följa upp de många resorna har varit undermålig. Nämnden har inte följt fastställd­a rutiner.

Ännu en skandal briserar i Göteborg. 2010 döptes staden i folkmun om till ”Muteborg” på grund av den sjuka korruption­skultur som då nystades upp och blottlade hur brottsligh­et och tjänstefel förekom i staden. Då utlovades krafttag. De styrande Socialdemo­kraterna skulle ”vända på varenda sten”. En sjuk kultur skulle städas bort. Kontroll och uppföljnin­g skulle säkerställ­as och risker minimeras. Men löften och fagra ord till trots; den oanständig­a kulturen har bitit sig fast.

Tord Karlsson (S), ordförande i nämnden, skyller fel och brister på förvaltnin­gschef och tjänstemän. Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyr­elsens ordförande, har uppgett att hon ska gå till botten med saken. Men trots att revisionen uttalat svidande kritik för undermålig styrning och kontroll i nämnden, har hon fullt förtroende för dess ordförande.

Oroande signaler

Vi uppfattar detta som ett bristfälli­gt ledarskap och vi oroas över de signaler det sänder. Medborgarn­as förtroende för kommunen kommer ofrånkomli­gen att urholkas när politiker ständigt skyddas, alltid får sina partivänne­rs förlåtelse och aldrig ställs till svars för sina brister och misstag. Hur ska en förkastlig kultur kunna vädras ut, när inte politikern­a tar ansvar eller ens förväntas att göra det? Hur kan man kräva att anställda i kommunen ska göra rätt när de som bestämmer kommer undan med att göra fel?

Moderatern­a och Alliansen har vidtagit åtgärder som ska kasta ytterligar­e ljus på bristfälli­ga åtgärder, rutiner och beslut i nämnden. På vårt initiativ kommer en extern granskning att utföras av alla utlandsres­or under åren 2014–2017. Vi ska utreda om ytterligar­e fel har begåtts och varför gällande regelverk inte har följts. Vi tänker utkräva ansvar av dem som har agerat felaktigt. Det är bara så man kan angripa en osund kultur och återupprät­ta ett förtroende.

 ?? Arkivbild: LISA THANNER ?? URHOLKAS. Medborgarn­as förtroende för kommunen kommer ofrånkomli­gen att urholkas när politiker ständigt skyddas, alltid får sina partivänne­rs förlåtelse och aldrig ställs till svars för sina brister och misstag, skriver debattörer­na.
Arkivbild: LISA THANNER URHOLKAS. Medborgarn­as förtroende för kommunen kommer ofrånkomli­gen att urholkas när politiker ständigt skyddas, alltid får sina partivänne­rs förlåtelse och aldrig ställs till svars för sina brister och misstag, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden