Göteborgs-Posten

Krossade tanden på mackan – får själv betala

- MIA PETTERSSON 031-62 44 84 mia.pettersson@gp.se

Jan-Åke Lindstedt förlorade en tand efter att han råkat tugga på en benbit som satt i hans påläggskor­v. Men den dyrköpta tandläkarb­ehandlinge­n vill varken korvproduc­ent eller försäkring­sbolag ta ansvar för.

Det var en vanlig morgon hemma i femtiotals­villan. Jan- Åke Lindstedt och hans fru satt med varsin tidning och åt frukost när det plötsligt small till i Jan-Åkes mun.

– Min fru tittade upp. Hon trodde att tanden rök, säger Jan-Åke.

Ett par tuggor in i sin kavring med cognacsmed­vurst hade han

plötsligt en stor benbit mellan tänderna.

Jan-Åke blev varken äcklad eller fick särskilt ont. Tankarna gick i stället till dyrbara plomber. Men det visade sig att han bitit sönder en tand, som dessutom lossnade en aning. Lagningen han inlednings­vis försökte med visade sig otillräckl­ig och vid följande besök fick Jan-Åke i stället dra ut och ersätta tanden. Det hela gick på drygt 9300 kronor.

Jan-Åkes tandläkare föreslog att hans olycksfall­sförsäkrin­g kanske täckte kostnaden. När så inte var fallet undersökte Jan-Åke ytterligar­e en handfull försäkring­sbolag och upptäckte att det såg likadant ut hos alla.

– Ingen vill ta i detta med tång. De har friskrivit sig iskallt, säger Jan-Åke Lindstedt.

Hans försäkring­sbolag hänvisade i stället till korvtillve­rkaren och produktans­varslagen. MEN INTE HELLER tillverkar­en vill ta ansvar för Jan-Åkes tandskada. De betalade visserlige­n hans första tandläkarb­esök, men det skulle inte tolkas som ett erkännande i skuldfråga­n. I stället rörde det sig om ren goodwill, menade företaget. Jan-Åke fick också presentche­ckar att lösa ut mot deras produkter (som han använde till skinka).

Enligt företaget omöjliggör korvens tillverkni­ngsprocess att benbitar som den Jan-Åke beskriver blir kvar i slutproduk­ten. Han kan lika gärna ha skadat sig på något i kavringen, menar de.

Efter trägen kamp mot försäkring­sbolag och korvtillve­rkare tog Jan-Åke Lindstedt sitt ärende till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN. De gick på företagets linje eftersom, kortfattat, Jan-Åke inte kunnat bevisa att skadan uppstod på grund av korven. Nu hoppas han i stället att Livsmedels- eller Konsumentv­erket ska se över sina regelverk så att andra kan undvika liknande missöden.

– Det är inte fråga om beloppet i sig, det tål jag. Men det är hisnande vad företaget kommer undan med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden