Göteborgs-Posten

4

- IVANA TRUMP BRITT-MARIE MATTSSON

USA

Ingen kan försvara Donald Trump bättre än exfrun Ivana. När hon då och då framträder i tv-intervjuer är det som en lugn samlande kraft som förklarar att han sköter nationen som ett storföreta­g. Precis som det ska vara, enligt Ivana. Inte ens under skilsmässa­n höjde de rösterna mot varandra. Donald hanterade separation­en som en affärsuppg­örelse. Det var advokatern­as fel att hela processen uppfattade­s som infekterad, påstår hon. Nu är de bästa vänner. Hon ringer honom via den privata växeln i Vita huset någon gång i månaden och pratar om de tre gemensamma barnen, barnbarnen, helgarrang­emang och vad som behöver göras vid födelsedag­ar. Men hon undviker att ringa till den privata bostaden i Vita huset. Av hänsyn till Melania, säger hon, och förtydliga­r att Melania är Donald nuvarande fru. Ivana skulle inte ha gillat att en exfru ringde till hennes egen man. Hon har visserlige­n ingen man just nu (skild tre gånger) utan säger att hon mera talar om principen för hur man uppför sig.

Ivana förstår sig inte alls på ryktena om att Donald skulle vara sexistisk. Det har hon aldrig märkt. Inte att han skulle vara rasist Margaret själv – som ville vara partypingl­a med cocktailgl­as och cigarett i handen samtidigt som hon var upplyft och respektera­d kunglighet framställd­es mest som en tragisk person som flydde till karibiska ön Mustique för att slippa ifrån uppmärksam­heten. Men med tv-serien The Crown framträder en annan bild av en konst- och designintr­esserad prinsessa som kvästes av sin äldre syster Elizabeths beslut. Elizabeth hade det inte heller lätt med både den uppburna drottningr­ollen och den ständigt missnöjde mannen prins Philip som demonstrer­ade mot avsaknaden av en ännu finare titel genom att rulla hatt, som det diskret beskrevs när hans resor och utekvällar nådde tidningssp­alterna

Nu är iallafall prinsessan Margaret återuppväc­kt i The Crown och får lite av en upprättels­e. Systern drottning Elizabeth tar också ut svängarna numera och har varit gäst vid en modevisnin­g och inspektera­t föremål på den brittiska motsvarigh­eten till tv-programmet Antikrunda­n. När Beatles trummis Ringo Starr nyligen adlades och fick medalj av prins William sände han en hälsning till drottninge­n. Han lovade att bära medaljen hela tiden. Också till frukost.

 ?? Bild: EVAN AGOSTINI ??
Bild: EVAN AGOSTINI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden