Göteborgs-Posten

Innebandy är livet för Abdinasir – och en väg in

Sport förenar – och är en väg in i det svenska samhället. Fråga bara killarna i Welcome Cup. – Innebandy betyder så mycket för mig, säger Abdinasir Abdisahman, 19.

-

INNEBANDY:

Ute på Lundbystra­nd sitter ett gäng innebandyk­illar och njuter i solen. Det är paus för de tio lagen i Welcome Cup och det serveras kycklinggr­yta med ris i vita plastlådor. Maten är snabbt borta. Det krävs ju massor av energi om du ska orka spela cup en hel dag.

200 spelare är på plats – och runt sjuttio procent av dessa har kommit till Sverige de senaste fyra åren.

Abdinasir Abdisahman är 19 år. Han kom till Sverige för åtta år sedan och bor tillsamman­s med sin pappa och fyra bröder i Eriksbo, Hjällbo. Han hade tröttnat på fotbollen i Somalia SK och var på väg att sluta med all sport.

Då dök tränaren Pontus Berger och innebandy upp i stället.

– Det värsta är att om du tittar på de socioekono­miskt utsatta områdena så minskar antalet aktivitete­r. Det gäller inte bra idrottsför­eningar – utan körer, teaterverk­samhet, scouter. Allt går bara ner och ner – när det egentligen behövs mer och mer. Det är en jätteutman­ing på det sättet, säger Pontus Berger. Han fortsätter: – I den här turneringe­n finns det lag som spelar sina första riktiga matcher. Det är himla kul. Vi vill motivera – och visa att innebandyn är en del av en positiv samhällsut­veckling, säger Pontus Berger. ABDINASIR, ELLER NASIR som han kallas av killar i laget, går i dag i tvåan på Lärjegymna­siet. Han hoppade efter två år på byggprogra­mmet över till handel – och tappade ett år. På fritiden jobbar han på Postnord och tränar innebandy när han hinner. Han ska ju också få tid över för att döma innebandy, där han är förbundsdo­mare. Vad betyder innebandy för dig?

– Det är sporten som jag tänker på. Om jag nu ser en framtid inom sport så är det bara innebandy. Det

 ??  ?? TUMMEN UPP. Abdinasir Abdisahman peppar sina lagkamrate­r. Bilden ovan till höger: Abdinasir med lagledaren Pontus Berger. Bilden i mitten till höger:
TUMMEN UPP. Abdinasir Abdisahman peppar sina lagkamrate­r. Bilden ovan till höger: Abdinasir med lagledaren Pontus Berger. Bilden i mitten till höger:

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden