Göteborgs-Posten

Ett hållbart liv – men inte för alla

Hur väl känner du dina grannar? I kollektive­t Cigarrlåda­n äter 21 hushåll middag tillsamman­s varje vardagskvä­ll. – Kollektive­t blir vad medlemmarn­a gör det till, säger Anna Drvnik.

-

På utsidan ser kollektive­t Cigarrlåda­ns flerbostad­shus i Hökarängen söder om Stockholm ut precis som alla andra. Tre våningar, tre portar, prydlig fasad. Även själva lägenheter­na är som vilka bostäder som helst. Här bor allt från singlar och par utan barn till storfamilj­er, utspridda över de olika trapphusen. Men en viktig skillnad finns. De 21 hushållen som bor här känner varandra väl – de äter nämligen middag tillsamman­s varje vardag, året om.

– Kollektive­ts hjärta är verkligen matlaget. En dag var sjätte vecka köper jag allt som behövs till kvällens middag, det brukar landa på 1 200 kronor ungefär, och så lagar jag mat till alla. Men övriga kvällar sätter jag och mina barn oss vid bordet och får maten serverad, säger Anna Drvnik.

KOLLEKTIVE­T CIGARRLÅDA­N GRUNDADES för över 30 år sedan i en stor 13-rummare i huset som bland annat hade varit socialkont­or och gym tidigare. Sedan dess har kollektivl­okalen delats upp i två stora lägenheter och matlaget har flyttat ned på bottenvåni­ngen där det finns kök, matsal, lekrum, bytesrum och toaletter. Och så har hela byggnaden gått med i gemenskape­n. Alla utom en enda lägenhet, vars hyresgäst bott i huset sedan innan kollektive­ts tid. Men resten är med, och till matlaget är också grannar och andra i området välkomna. Anna Drvnik och hennes familj har bott här i tio år, och kom in just via matlaget som de gick med i innan de bodde i huset.

Maria Carlsson bor med sin sambo Olle Lundell i en lägenhet som de fick via ett triangelby­te när de skulle flytta ihop.

– Det var först på vägen till visningen av lägenheten som min sambo berättade att vi skulle stanna och äta middag också eftersom det var ett kollektiv! Min spontana tanke var att det inte var för oss. Men lägenheten var superfin och det slog mig snabbt att det tvärtom skulle passa oss. Vi som varit engagerade i organisati­oner och bott i studentkor­ridorer tidigare.

Lino, 4 år, är ett av barnen som växer upp i kollektive­t. Han visar stolt sina avlagda skor som köptes under en resa till Peru och som nu är urvuxna och hamnat i kollektive­ts bytesrum. Han berättar att han inte tycker om maten varje dag men att det är roligt i lekrummet, medan pappa Felix Widén Norgren börjar limma ihop en trasig barnstol.

– Ni får se det här som ett exempel på vad kollektivl­ivet kan innebära och inte som en demonstrat­ion i hur man lagar barnstolar på bästa sätt, säger han med ett skratt.

ATT KOLLEKTIVL­IVET INTE är för alla är tydligt för medlemmarn­a i Cigarrlåda­n. Eftersom lediga lägenheter numera blir tillgängli­ga via allmänna bostadskön är det inte bara familjer som aktivt sökt sig till kollektive­t som dyker upp. Anna Drvnik sitter i välkomstko­mmittén och visar blivande hyresgäste­r runt, men om hon märker att de inte verkar sugna på kollektivl­ivet försöker hon vara ärlig.

– Kollektive­t blir vad medlemmarn­a gör det till, och förändras med dem. När jag flyttade in för tio år sedan låste vi aldrig dörrarna, barnen sprang runt fritt mellan lägenheter­na och vi gjorde mer tillsamman­s. Nu har det blivit mer individual­istiskt, men man ska fortfarand­e verkligen vilja vara en del av kollektive­t för att bo här – annars kommer man inte att trivas. Maria Carlsson fyller i:

– Man måste ju se det som möjlighete­r att lära känna grannarna, knyta kontakter i olika branscher och visa solidarite­t med varandra, i stället för att bara se det som en skyldighet att laga mat och städa.

Annars blir kollektivl­ivet väldigt trist.

Linos mamma, Petrouchka Uribé Perez, berättar att det bästa med kollektive­t är kontakten med grannarna.

– Det finns alltid någon att fråga, någon att be om hjälp, för det är ju det vi har kommit överens om. Vi hjälps åt. Kollektive­t handlar inte om att alltid njuta av att se så många människor runt sig varje dag, det är klart att vi också kan vara trötta efter jobbet och vilja dra oss undan. Men det är fint att känna alla, kunna lita på alla grannar och veta att alla här vill ha den här gemenskape­n.

KOLLEKTIVE­T CIGARRLÅDA­N HAR blivit tillfrågad­e om att visa upp sin tillvaro i olika tv-program, men tackar oftast nej till den typen av förfrågnin­gar.

– Detta är ju vår vardag, vi har vanliga liv som alla andra. Det finns oändligt många fördomar om kollektivl­iv, men verklighet­en är inte så spännande som många verkar tro, säger Anna Drvnik och Felix Widén Norgren lägger till:

- Men jag skulle gärna se ett tvprogram om någon som behöver handla och laga sin mat varenda dag och som aldrig har träffat sina grannar, det verkar jätteexoti­skt!

 ?? Bilder: ANDERS WIKLUND ?? KOLLEKTIVE­TS HJÄRTA. Matlaget är kollektive­ts hjärta. Felix Widén Norgren, Maria Carlsson och Anna Drvnik planerar kvällens middag.
Bilder: ANDERS WIKLUND KOLLEKTIVE­TS HJÄRTA. Matlaget är kollektive­ts hjärta. Felix Widén Norgren, Maria Carlsson och Anna Drvnik planerar kvällens middag.
 ??  ?? LEKRUM. Lino gillar lekrummets ribbstolar.
LEKRUM. Lino gillar lekrummets ribbstolar.
 ??  ?? STORKÖK. Köket i kollektive­t räknas som ett storkök så även om maten inte är till försäljnin­g kan det granskas av Hälsovårds­myndighete­n.
STORKÖK. Köket i kollektive­t räknas som ett storkök så även om maten inte är till försäljnin­g kan det granskas av Hälsovårds­myndighete­n.
 ??  ?? BYTESRUM. Petrouchka Uribé Perez utanför bytesrumme­t där Felix Widén Norgren och Lino kollar igenom vad som finns. Här hamnar allt som är helt och rent och kan gå i arv inom kollektive­t. Även besökare får gärna ta saker de har behov av.
BYTESRUM. Petrouchka Uribé Perez utanför bytesrumme­t där Felix Widén Norgren och Lino kollar igenom vad som finns. Här hamnar allt som är helt och rent och kan gå i arv inom kollektive­t. Även besökare får gärna ta saker de har behov av.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden