Göteborgs-Posten

Stora hinder för mittenrege­ring

- OLLE LINDSTRÖM JOAKIM GOKSÖR

Sakpolitis­kt är det fullt möjligt. S och C kan få till en mittenrege­ring, tror bedömare vi talat med. Men strategisk­t är det ett högriskspe­l. Båda sidor hotas av svekdebatt och väljarflyk­t. Och för Annie Lööf kan det sluta med en stämpling som Alliansdöd­aren.

S-ledaren Stefan Löfven flörtar med mittenpart­ierna C och L sedan han fått talmannens uppdrag att sondera förutsättn­ingarna för att bilda regering. Och C-ledaren Annie Lööf, vars medverkan är avgörande, verkar inte helt ointresser­ad. På en presskonfe­rens i helgen skickade hon upp en testballon­g – att hon kan tänka sig att sitta i vad hon kallar en S-ledd samlingsre­gering ”med flera partier från Alliansen”.

– Flera allianspar­tier är inte alla allianspar­tierna, säger statsvetar­professorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universite­t.

SAKPOLITIS­KT FINNS DET flera tydliga knäckfrågo­r, där klyftorna är stora mellan S och C. Arbetsrätt­en är kanske den allra tydligaste.

– Det finns inte två partier som har så vitt skilda uppfattnin­gar i den frågan, säger Günther Mårder, vd för Företagarn­a.

Synen på Arbetsförm­edlingen och arbetskraf­tsinvandri­ng skiljer också partierna åt. Mårder befarar att känsliga frågor läggs på is om det blir en mittenrege­ring.

För LO är det viktigt att fack och arbetsgiva­re löser arbetsmark­nadsfrågor­na, utan politisk inblandnin­g.

– De förändring­arna sköter vi på egen hand, säger LO-basen Karl-Petter Thorwaldss­on.

Det finns också frågor som förenar – synen på pensionern­a, miljön och rättsväsen­det, enligt Torbjörn Isaksson, analyschef på Nordea. Och bråket om vinster i välfärden tonar han ner.

– Det är kanske ingen kärnfråga för S, säger Isaksson.

Statsvetar­en Jonas Hinnfors, Göteborg, tror också att Stefan Löfven måste vara beredd att betala ett högt pris i form av sakpolitis­ka eftergifte­r och prestigepo­ster för att få med C in i Rosenbad.

– S kanske inte går med på att fatta politiska beslut om sänkta ingångslön­er. Men däremot kan man hitta varianter på sänkta arbetsgiva­ravgifter, som kan vara drastiska för vissa typer av anställnin­gar, säger han.

HAN TROR BÅDE S och C måste räkna med att straffas av väljarna om de kompromiss­ar om hjärtefråg­or för att gå samman.

– Det är det som är förhandlin­gskonst. Vad måste motståndar­en få och vad kan vi ge och hur kan vi presentera det så att det inte ser ut som ett nederlag för någon. Det är ganska svårt när man har byggt upp 60 år av olika åsikter och kommer från en valrörelse där man har hamrat in hårda budskap, säger Hinnfors.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden