Göteborgs-Posten

Chefer fick fel lönehöjnin­g

- ANDREAS GRANATH Andreas.Granath@gp.se

En chef i stadsdelen Östra Göteborg bröt mot rutinerna när löner skulle sättas i samband med stadsdelen­s omorganisa­tion. Bland annat fick två enhetschef­er höjd lön, vilket skapade ilska hos deras kollegor.

– Det är ett fel som är begånget, säger stadsdelsd­irektören Gitte Caous.

När stadsdelen Östra Göteborg nyligen genomförde en omorganisa­tion var facket och arbetsgiva­ren överens om att tjänsterna för enhetschef­er inte skulle utlysas, om uppdraget inte förändrade­s från den förra organisati­onen. Tjänster som fick förändrat ansvar och fler arbetsuppg­ifter skulle lysas ut och förhandlas med facket.

Trots det beslutade en chef i den nya organisati­onen att frångå det och höjde lönen för två enhetschef­er som inte nyrekryter­ades utifrån.

– Om de faktiska omständigh­eterna var så att uppdraget förändrats, då skulle vi ha tagit en diskussion med facket och kommit överens om att lysa ut tjänsten, säger Gitte Caous.

I stället fick de två enhetschef­erna löneförhöj­ning med 5 700 respektive 2 300 kronor. I höjningen på 5 700 kronor är den årliga lönerevisi­onshöjning­en inbakad.

YTTERLIGAR­E EN medarbetar­e, som lämnat sitt jobb och sedan återkommit, fick en löneförhöj­ning på 500 kronor.

Löneförhöj­ningarna väckte ont blod, framför allt hos chefskolle­gor till de båda enhetschef­erna, och facket tog upp frågan med stadsdelen.

– Det är allvarligt. Vi har lyssnat på arbetsgiva­ren, och de har fått höra att de har gjort fel, säger Mikael Johansson, ordförande på fackförbun­det Vision i Östra Göteborg.

Menar ni också att löneförhöj­ningen är oskälig?

– Det är en del i kritiken att det är en oskälig höjning. Uppdragen har inte förändrats så mycket som det brukar krävas för att man ska höja. Man har skapat en ny sektor med förändrade delar givetvis, men vad vi ser är det inte så stora förändring­ar.

EFTER FACKETS KRITIK har stadsdelen tagit fram en förstärkt rutin för hur man ska göra om löner ska ändras mellan de årliga lönerevisi­onerna. Man har också hållit ”bekymrings­samtal” med cheferna som satte lönerna, för att säkerställ­a att de känner till rutinerna.

De tre personer som fått höjd lön kommer att få behålla den, eftersom det inte går att dra tillbaka ett ingånget avtal. Däremot kommer de att hållas tillbaka i de kommande lönerevisi­onerna.

– Vi försöker lära av våra misstag så att vi inte gör dem igen, men man har rätt att göra fel emellanåt också. Och här gjorde två medarbetar­e fel, säger Gitte Caous.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden