Göteborgs-Posten

Fortsätt att tänka snett, Kalle Lind!

Journalist­en Kalle Lind lyckas utvinna nya skikt ur den välbekanta svenska kulturhist­orien i sitt radioprogr­am Snedtänkt. Kristian Wedel hyllar – och önskar sig 200 sidor till.

- Bild: BONNIERS

Snedtänkt. Boken som handlar om det inga andra böcker handlar om. Forum

Kalle Lind har lyckats muta in ett alldeles eget reservat i vad som i vidaste bemärkelse skulle kunna kallas modern svensk kulturhist­oria. Det borde egentligen vara omöjligt, för ämnen som Hasseåtage, Karl Gerhard, Lill-Babs och Jules Sylvain är ju knappast fenomen som lämnats i fred för journalist­er och levnadstec­knare. Men Kalle Lind har i podden och radioprogr­ammet Snedtänkt lyckats utvinna nya skikt ur det välbekanta – dels genom att återintrod­ucera nästan halvt bortglömda figurer, dels genom att visa hur de hänger ihop på den varp där det svenska 1900-talets nöjesgobel­äng har vävts.

Det är Kalle Linds förmåga att se sådana mönster som gör Snedtänkt till ett radioprogr­am utöver vad som annars skulle ha riskerat att bli en rad lösryckta anekdoter – och det är samma förmåga som gör boken Snedtänkt till en sällsam och fantastisk bok.

KALLE LIND FÖR, med mild och humoristis­k auktoritet, läsaren genom en serie lätt sammanhåll­na essäer som visar oss det allde-

SER MÖNSTER. I programmet Snedtänkt återintrod­ucerar Kalle Lind halvt bortglömda figurer ur det svenska 1900-talets nöjesliv och visar hur de hänger ihop.

les självklara sambandet mellan Lill-Marit Bugge, Svullo, Gösta Ekman d ä, Gösta Ekman d y, Karl Gerhard, Kai Gullmar, Christina Lindberg, Lill-Babs och porrsångar­en och mytomanen Johnny Bode. Till och med Jan Guillou lyckas han få med på ett hörn.

Detta gör han kommentera­nde och utredande – lärd utan att vara pösig och pedagogisk utan att vara docerande. Och så vågar han vara rolig.

HAN SKRIVER OM vänskapen mellan Lill-Babs och Barbro Hörberg.

Han påpekar att Robert Brobergs mystiska 70-talsskivor är intressant­are än upphovsman­nen själv antagligen insåg.

Han skriver om när Jules Sylvain ville öppna ett ananasplan­tage på Fiji.

Han tecknar på ett alldeles självklart sätt en bild som är så bred att den rymmer både Ria Wägner och Lasse O’Månsson.

Det är alltså i princip ett kulturarv som han återuppväc­ker.

SOM LÄSARE ERTAPPAR man sig själv med att först läsa ett kapitel, varefter man febrilt letar på Youtube efter någon bortglömd show med Grynet Molvig, Beppe Wolgers och Cornelis Vreeswijk eller ett tv-program där Monica Zetterlund och Birgitta Andersson gjorde narr av gästerna eller när Sven Wollter framförde en svensk version av Monthy Pythons Lumberjack Song.

Allt detta, visar Kalle Lind, är oumbärliga kunskaper för den som är det minsta intressera­d av svensk nöjeshisto­ria.

Ibland är ämnena – för att uttrycka det milt – en smula känsliga. Det krävs en finkalibri­g stilistisk arsenal för att skriva ett kapitel om den queere Karl Gerhard, delvis eftersom Karl Gerhard själv faktiskt aldrig offentligt klev ur garderoben. Men Kalle Lind håller balansen.

JAG HAR EGENTLIGEN bara en invändning. Boken är i princip formgiven och producerad som en vanlig svensk 650-gramsroman med svartvita bilder. Det är ett obegriplig­t förlagsbes­lut. Boken borde förstås ha producerat­s som ett praktverk på två kilo med ytterligar­e 200 bilder. Då hade den helt säkert blivit årets julklapp i bokhandeln. Jag hoppas att den blir det ändå.

Och apropå bilder. Eller snarare: bildtexter­na! I denna ytterst begränsade genre är Kalle Lind oslagbar. Han är Sveriges bästa bildtextfö­rfattare. Redan bildtexter­na är nästan själ nog att läsa Snedtänkt.

 ??  ??
 ??  ?? FINGERTOPP­SKÄNSLA. Kalle Lind skriver ett kapitel om den queere Karl Gerhard (till höger i bild), en balansakt eftersom Karl Gerhard själv aldrig kom ut ur garderoben. Bilden tagen omkring 1920 i Stockholm.
FINGERTOPP­SKÄNSLA. Kalle Lind skriver ett kapitel om den queere Karl Gerhard (till höger i bild), en balansakt eftersom Karl Gerhard själv aldrig kom ut ur garderoben. Bilden tagen omkring 1920 i Stockholm.
 ??  ??
 ?? Bild: LEIF R JANSSON ?? PORTRÄTTER­AS. Artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson i sitt hem 1975.
Bild: LEIF R JANSSON PORTRÄTTER­AS. Artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson i sitt hem 1975.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden