Hallands Nyheter

Pengarna försvann ur bankomaten

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

Sarisa Promtho blev av med 4500 kronor. Pengarna kom aldrig ut ur bankomaten. – Det här kan ju hända igen, säger hennes pojkvän Christer Knutsson.

Nyligen rapportera­de vi om en person som blev av med 5 000 kronor vid en bankomat i Falkenberg. Enligt mannen kom det aldrig ut några pengar trots att summan dragits från kontot.

Samma sak drabbade även Sarisa Promtho när hon skulle ta ut 4 500 kronor ur bankomaten vid Ica Kvantum i Varberg i slutet av december.

– Hon slog sin kod och beloppet, men det kom inga pengar, berättar Christer Knutsson.

NÄR MAN TAR ut pengar ska det tjuta till om man inte tagit dem ur luckan efter tio sekunder. Och efter 30 sekunder ska pengarna åka tillbaka och luckan stängas.

Men Sarisa Promtho menar att det inte ens dykt upp några sedlar i luckan.

Hon gick vidare till bankomaten vid torget men nekades att ta ut pengar fyra gånger om.

Därefter tog hon kontakt med sin bank, Varbergs Sparbank. Där fick hon beskedet att pengarna visst dragits från hennes konto och att hon därmed fått sina pengar.

Banken var inte villig att ersätta kvinnan för de försvunna pengarna.

Christer Knutsson valde då att göra en polisanmäl­an. Polisen undersökte kamerabild­erna från tillfället då Sarisa Promtho tog ut sina pengar.

– Men bilderna var så dåliga att man inte kunde se något. De såg Sarisa men inte vad hon gjorde. Vi fick inga konkreta svar, säger Christer Knutsson.

KAMERABILD­ERNA KUNDE INTE heller avslöja om någon efteråt norpat åt sig pengarna.

Bankomater­na ägs av Bankomat AB. De vill inte kommentera enskilda fall men medger att de tidigare utsatts för så kallade cash traps eller sedelfällo­r.

– Då monterar någon på utrustning på uttagsbank­omaten som gör att sedlarna fångas upp. Men jag har ingen aning om det används i de här fallen, säger Johanna Holst, kommunikat­ionsansvar­ig på Bankomat AB.

TILLTAGET DRABBADE FLERA personer i Jönköping för några år sedan. Då hade gärningsmä­nnen satt upp en slags list som stoppat sedlarna.

Polisen uppmanade då folk att känna efter eller rucka på själva sedeluttag­et för att se om det satt löst.

– Vi har jobbat aktivt för att motverka sådana här typer av bedrägerie­r och inte haft något fall på över ett år, säger Johanna Holst.

Den bilden bekräftas även av polisen.

– Förekommer gör det, men nu var det minst två år sedan, säger Marie Gustavsson civil utredare på bedrägerie­nheten västra Götaland.

Christer Knutsson och Sarisa Promtho går därmed tomhänta ur den här historien.

– En gång är ingen gång men när jag hörde om mannen i Falkenberg så blev jag fundersam. Hur kan det här hända två gånger? säger Christer Knutsson.

HAN FÖRSTÅR ATT bankerna inte kan betala tillbaka pengarna. Men han har en uppmaning:

– Jag tycker att det borde vara bättre kameror så att man åtminstone kan se vad som händer, säger han.

Men Bankomat AB slår tillbaka mot kritiken.

– Vi har satsat stort på kameraöver­vakning och har det nu vid större delen av våra automater. Kvaliteten på filmerna kan variera något beroende på ålder på utrustning­en, men generellt är den bra, menar Johanna Holst.

 ?? Bild: PÄR LINDQVIST ?? BESVIKEN. Christer Knutssons flickvän blev av med 4500 kronor. Vad som hände med pengarna är oklart.
Bild: PÄR LINDQVIST BESVIKEN. Christer Knutssons flickvän blev av med 4500 kronor. Vad som hände med pengarna är oklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden