Hallands Nyheter

Ica-veteran.

Samtliga anställda får vara kvar när Therese Berntsson tar över Ica Nära i Bua.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Nu är det klart att handlaren i Hunnestad köper Ica Nära i Bua: Therese Berntsson. – Jag vill nog satsa lite mer på lokalt bröd och kött, säger hon.

2014 utsågs hon till Årets unga företagare i Varbergs kommun. Nu är det dags för nästa steg för 31åriga Therese Berntsson, att driva en betydligt större Ica-butik.

Snart tar hon över efter Oskar Albrektson i Bua och går då från drygt 12 miljoner kronor i omsättning i Hunnestad till över 40 miljoner.

– Det är ungefär 700 kvadratmet­er i Bua, mot 200 i Hunnestad och nio heltidstjä­nster utöver min, i stället för två. Visst är det en stor investerin­g, men jag har en bra bankkontak­t och tror mycket på Bua. Det är en jättefin plats där det byggs och utvecklas ännu mer om det blir ett tågstopp i Väröbacka.

MED TANKE PÅ områdets ljusa framtid är det inte förvånade att många slogs om Ica-kontraktet i Bua, däribland ett flertal butikschef­er i Göteborg.

– Ica går mycket på personligh­eten och det var nog en fördel att jag hade lyckats i Hunnestad och hade lokalkänne­dom om Bua. För mig är den här satsningen något långsiktig­t, för jag gillar att vara aktiv i mindre butiker där jag kan ha nära kontakt med både personalen och kunderna. Det är mycket svårare på de stora ställena.

Therese har en gedigen bakgrund inom Ica och ser inte Zachrisson­s Livs i Väröbacka som en konkurrent.

– Nej, vi är mer som kollegor som får slåss tillsamman­s mot de stora butikerna i Varberg, säger hon.

Ett exakt datum för övertagand­et är inte satt ännu.

Oskar Albrektson ska gå vidare till Ica Supermarke­t i Västra Frölunda och tills en köpare har hittats i Hunnestad driver Therese den Icabutiken vidare precis som tidigare.

Rent konkret blir det Therese Berntssons bolag som köper allt innehåll och sedan hyr fastighete­n av Varbergs bostad.

Till Ica betalar hon en viss procent på omsättning­en.

– Jag tror inte att några stora inköp behövs på ett tag. 2020 försvinner en kylgas, och det kräver vissa investerin­gar, men det har Oskar redan förberett.

60-TIMMARSVEC­KOR har varit mer regel än undantag i Hunnestad och en period jobbade Therese tre månader i sträck utan att vara ledig en enda dag. Innan dess kombinerad­e hon jobb och studier med innebandy i elitserien.

– Det har varit tio tuffa år, så nu

hoppas jag att jag kan gå ner till en vanlig 40-timmarsvec­ka. Då kan jag träffa min man Pierre oftare och kanske ta upp innebandyn. Jag märker att jag blir mer skärpt när jag har haft en ledig helg, säger Therese.

Den forna tennisspel­aren Pierre Berntsson har för övrigt en avlägsen koppling till Ica i Bua. Den invigdes som Väröhallen våren 1971 av nu 92-årige Mats Tropp och en av sönerna som tog över 1987, Klas, är sambo med Pierres moster.

– Jag hoppas att Mats kan komma på invigninge­n, säger Therese.

 ??  ??
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? NY HANDLARE. Snart kliver Therese Berntsson in som ägare och chef för Ica Nära i Bua. Tills hennes butik i Hunnestad har sålts driver hon den också.
Bild: MARTIN ERLANDSSON NY HANDLARE. Snart kliver Therese Berntsson in som ägare och chef för Ica Nära i Bua. Tills hennes butik i Hunnestad har sålts driver hon den också.
 ?? Bild: MARTIN ERLANDSSON ?? SATSNING. Therese Berntsson behåller personalen och räknar inte med några stora förändring­ar för Ica Nära i Bua, i alla fall inte under den första tiden.
Bild: MARTIN ERLANDSSON SATSNING. Therese Berntsson behåller personalen och räknar inte med några stora förändring­ar för Ica Nära i Bua, i alla fall inte under den första tiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden