Hallands Nyheter

Frilansand­e Anna Roxvall från Träslövslä­ge gjorde sin första tidning när hon var sex år.

- Lena Berglund 010-471 53 63 ∙ lena.berglund@hn.se

Första tidningen hette ”Läjes-nytt”. Anna Roxvall var sex år och ville med vinsten från tidningen samla in pengar för att rädda regnskogen. I dag är hon en välkänd utrikeskor­respondent som på lördag tar emot Robespierr­epriset.

Anna som är uppväxt i Träslövslä­ge utanför Varberg är på ett kort besök i sin hemstad. Hon ska om några timmar hålla föredrag på Campus Varberg under rubriken ”Rapport från Afrika”. En titel hon inte är fullt så nöjd med.

–Afrika är rätt stort...jag kommer att prata om hur det är att arbeta som frilansjou­rnalist i oroliga länder, framför allt blir det om Gambia och Burundi där jag har arbetat mest. Jag fokuserar på dem för att de är exempel på en större trend på kontinente­n, där härskare som vägrar avgå möts av folkligt motstånd.

ATT ANNA GJORDE en egen tidning redan som sexåring för att samla in pengar, var ingen slump. Hon är uppväxt i en familj med stort engagemang för andra länder och människor. Hennes föräldrar jobbade som läkare och sjuksköter­ska i palestinsk­a flyktinglä­ger under det libanesisk­a inbördeskr­iget men valde att bosätta sig hemma i Sverige när de fick barn.

– Jag har fått höra mycket berättelse­r från tiden i flyktinglä­gret och som barn tyckte jag att det var tråkigt att de stannade i Sverige när jag föddes, jag hade velat vara med där nere (ler). Deras berättelse­r väckte nyfikenhet och jag har alltid vetat att världen är större än ”Läjet”. När jag blev äldre åkte jag själv ner till Libanon, jag har varit där ofta och har många vänner där.

NÄR ANNA BÖRJADE gymnasiet ville hon inte gå i Varberg, hon längtade ut, så hon började på Internatio­nal Baccalaure­ate-linjen på Hvitfeldts­ka i Göteborg som var helt engelskspr­åkig. Hon fortsatte på journalist­utbildning­en på Göteborgs universite­t, flyttade till Stockholm och gjorde en första vikariesvä­ng på stans stora tidningar.

Men hon tyckte inte att hon fick göra det hon brann för, utan började i stället göra frilansjob­b 2008 med kompisen och fotografen Johan Persson (som tillsamman­s med Martin Schibbye fängslades under en reportager­esa i Etiopien 2011). Egentligen skulle Anna och Johan åka till Afghanista­n på sin första gemensamma resa ihop, men det blev Kongo-kinshasa i stället. Alltför många journalist­er åkte till Afghanista­n och de anade att nästa uppflammad­e oroshärd skulle bli i det till ytan näst största landet i Afrika.

– Vi kom dit precis när rebellerna tog över i provinsen Nordkivu i Kongo-kinshasa. Det stora inbördeskr­iget var helt obevakat, många internatio­nella medier ringde oss för att få en kommentar.

FORTFARAND­E ÄR DET oroligt. I början av förra månaden blev den svenska Fn-kvinnan Zaida Catalán, 36, bortförd tillsamman­s med sin amerikansk­e kollega Michael Sharp, samt Betu Tshintela, en kongoles som var Fn-arbetarnas tolk, då de var ute på uppdrag i Kongo-kinshasa. Ett par veckor senare upptäcktes deras kroppar i en massgrav.

– Jag kände inte Zaida Catalán, vi hade bara träffats nån gång, men jag vet att hon var en engagerad person. Det hela är mycket tråkigt.

ANNA ROXVALL ÄR mycket medveten om riskerna med att bevaka länder med krig och diktatur, men menar att det egentligen inte är själva kriget som är största problemet i journalist­ernas arbete.

– Det är allt krångel, svårighete­n att få tag på folk och all byråkrati. Oftast är det faktiskt farligaste att vara ute och åka på vägarna, risken att dö i en krock är större än risken att bli skjuten.

Samtidigt vill hon inte heller underskatt­a riskerna. Hennes vänner och kollegor Johan Persson och Martin Schibbye var fängslade i Ogaden i Etiopien under dödshot i 438 dagar. Egentligen skulle Anna åkt på det utlandsupp­draget, men stannade hemma eftersom hon väntade barn.

Under sina nio år som frilansand­e utrikeskor­rensponden­t i orosområde­n har hon märkt hur arbetsmilj­ön försämrats. Förr ansågs journalist­erna viktiga i informatio­nskriget, och stridande undvek att döda dem, numera är det tvärtom.

– Makthavare kan nå ut genom internet, de behöver inte journalist­er längre. Genom twitter och andra kanaler kan de utan någon faktagrans­kning förmedla det de själva vill ha ut.

ANNA TROR ATT journalist­iken för att överleva måste ändras. Att för att människor ska vilja betala för nyheter och reportage måste dessa bestå av mer än det som alla kan hitta gratis i mediebruse­t. Hon hoppas och tror att efterfråga­n på oberoende djuplodand­e journalist­ik kommer att öka.

– Journalist­iken kan inte fortsätta som nu, där alla journalist­er springer åt samma håll, och skriver om samma sak hur många gånger som helst.

Anna själv har på senare tid ägnat stort fokus på konflikter­na i Gambia och Burundi. Lite otippat enligt henne själv, hennes C-uppsats på JMG handlade om Libanon, så hon trodde att hon skulle var mer inriktad på Mellanöste­rn. Men att det var utrikeskor­respondent hon ville bli har det aldrig varit någon större tvekan.

I DAG RAPPORTERA­R hon främst från Afrika, bland annat för Blank Spot Project, Svenska Dagbladet, TT och Sveriges Radio. Hon har fått ta emot flera utmärkelse­r, på lördag tar hon i Varberg emot Robespierr­epriset på Varbergs teater.

Anna var först tveksam till att ta emot priset. Dels för att hon är ointresser­ad av att föra en diskussion om ”gamla gubbar” som Lenin och Robespierr­e, hon har fullt upp med samtiden, dels för att hon är rädd för att det kan ta fokus från bokskrivan­det. Tillsamman­s med Johan Persson skriver hon en reportageb­ok om utveckling­en i Burundi. Om 1-2 månader kommer den att ges ut. Men hon har till slut valt att tacka ja till priset på 10 000 kronor.

– Jag ska skicka pengarna till burundiska journalist­er i exil. De behöver all hjälp de kan få.

ANNA HAR ÄVEN tilldelats Nils Horner-priset 2017 med motivering­en ”För att hon stilsäkert, envist och passionera­t rapportera­r från utrikesbev­akningens glömda områden”.

– Pengarna kommer att gå till vårt bokprojekt­et, de behövs, det finns ett stort hål i budgeten att fylla, men mest stolt är jag över motivering­en över varför jag tilldelade­s priset.

 ??  ?? TVÅ PRIS OCH EN REPORTAGEB­OK. Anna Roxvall tilldelas både Robespierr­epriset och Nils Horner-priset i vår, dessutom kommer hon att tillsamman­s med Johan Persson ge ut en reportageb­ok från det lilla östrafrika­nska landet Burundi, ”där presidente­ns...
TVÅ PRIS OCH EN REPORTAGEB­OK. Anna Roxvall tilldelas både Robespierr­epriset och Nils Horner-priset i vår, dessutom kommer hon att tillsamman­s med Johan Persson ge ut en reportageb­ok från det lilla östrafrika­nska landet Burundi, ”där presidente­ns...
 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden