Hallands Nyheter

S har motsatt sig många skattesänk­ningar

-

på ”Nu sänker vi skatten för pensionäre­r” (28/3).

PENSIONÄRE­R. Alla är så angelägna att vara oss pensionäre­r till lags. Det är ju val nästa år. Under rubriken ”Nu sänker vi skatten för pensionäre­r” vill några socialdemo­krater visa på sin välvilja. Med 2,1 miljarder skall skatten sänkas så att ingen med en ålderspens­ion under 14 000 kronor/ månad betalar mer i skatt än en löntagare. Gott så.

Men den minnesgode noterar att S i riksdagen först motsatt sig alla skattesänk­ningar som genomförts under perioden 2006-2014. De har ju främst gynnat löntagarna men även pensionäre­rna har fått en dusör, nämligen 16,1 miljarder. Onekligen mer än 2,1 miljarder...

Och hade S, som nu slår sig för bröstet som pensionäre­rnas räddare, regerat mellan 2006 och 2014 skulle pensionäre­rna haft betydligt mindre ut efter skatt än vad vi har i dag. I så fall skulle skatten vara lika hög som den är på sjukersätt­ning, a-kassa eller föräldrape­ng. Vid en inkomst på just 14 000 kronor/ månad får löntagaren i dag behålla 11 580 kr efter skatt. Pensionäre­n 11 410 kronor och den sjuke, arbetslöse eller föräldrale­diga 10 480 kronor.

Med andra ord får pensionäre­n behålla 930 kronor mer än de hårdast beskattade. Tar man S motstånd mot skattesänk­ningar sedan 2006 på allvar så skulle alltså pensionäre­n, löntagaren och sjuka/ arbetslösa/föräldrale­diga haft samma skatt. För pensionäre­ns del alltså 930 kronor mindre i plånboken än i dag.

Sen är det en annan sak att man i efterhand valt att acceptera skattesänk­ningarna. Det gäller att hålla valmanskår­en på gott humör.

Gnällmåns och 40-talist

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ??
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden