Hallands Nyheter

Alla måste bli bättre på att bära bälte i bussen

- CAMILLA HENTSCHEL 010-471 50 10 camilla.hentschel@hn.se

Säkerheten aktualiser­as efter den svåra bussolycka­n i helgen. På Bergkvara buss, som sköter skolskjuts­arna i Varberg, är chaufförer­na frustrerad­e över skolelever som inte vill bära bälte. – Det här är ett stort problem sedan tidigare, säger driftchef Bo Mesán.

Bo Mesán har själv kört buss längs riksväg 45 där den svåra bussolycka­n inträffade i söndags morse då tre skolbarn från Skene förolyckad­es och ett tjugotal skadades. I dag är han djupt förstämd. Han säger att flera av hans kollegor som kör bussar för skoltrafik­en i Varberg har hört av sig med samma känslor och för att prata om vad som hänt. Det är en av deras kollegor på Bergkvara buss som körde olycksbuss­en,

– Jag är oerhört tagen av detta. Jag känner väl till vägen efter att själv har kört där och vet hur det ser ut där.

POLISEN HAR STARTAT en förundersö­kning för att utreda ansvarsfrå­gan. En fråga som har diskuterat­s efter olyckan är om skadorna hade kunnat mildras om barnen haft säkerhetsb­älte på sig.

Bo Mesan hävdar att säkerhetst­änkandet bland chaufförer­na på Bergkvara buss i Varberg är bra. Skolelever­na, både de yngre och de äldre, har fått informatio­nsbroschyr­er. Inför varje resa ska chaufförer­na uppmana eleverna i skolskjuts­en att ta på sig säkerhetsb­ältet som sitter på varje stol.

Bo Mesán menar att det är en säkerhetsr­utin som utförs noggrant.

– Det är inga problem med de yngre barnen men vad ska vi göra när de äldre skolungdom­arna inte vill ha på sig sina säkerhetsb­älten, frågar sig Bo Mesán.

”När jag tänker på olyckan får jag en klump i magen” BO MESÁN driftchef Bergkvara buss

HAN BERÄTTAR OM situatione­r där eleverna först sätter på sig bältena, men så fort bussen startar och kör iväg hör chauffören hur det klickar till när elever tar av sig dem igen.

– Det här är ett stort problem sedan tidigare. En del elever är svåra att säga till och vi kan inte annat än uppmana dem att ta på sig bältena.

Samtidigt menar Bo Mesán att ansvaret att följa reglerna också ligger på skola och föräldrar.

– Vi ska inte utbilda eleverna. Det här är ett socialt beteende som måste komma hemifrån, menar Bo Mesán.

Under tisdagen körde Bo Mesán en skolskjuts mellan Nygård och Hunnestad.

– Alla berörs av olyckan och fler engagerar sig. Jag har kollegor som berättar att föräldrarn­a frågar vad de kan göra för att få barnen att använda bälten i bussen. När jag tänker på olyckan får jag en klump i magen, säger Bo Mesán.

Ben Bernanders­son är trafikchef på Nobina som sköter busslinjet­rafiken i Varberg och Falkenberg. Med anledning av olyckan i Härjedalen har frågan om säkerheten aktualiser­ats. Inte minst diskuteras användande­t av säkerhetsb­älten i bussarna.

– Vi har problem med säkerhetsb­älten ombord på bussarna. Busschauff­örerna uppmanar resenärern­a att använda bältena men det finns ingen kontroll på att rådet följs, säger Ben Bernanders­son.

DISKUSSION­ER MED FÖRARNA om säkerheten förs kontinuerl­igt. Efter olyckan i söndags aktualiser­as säkerhetsf­rågorna.

– Vi påminner dem och uppmanar dem på nytt om att följa instruktio­nerna. att informera resenärern­a om att använda bälten ombord, säger Ben Bernanders­son. Hur kan ni förbättra rutinerna?

– Det är tekniskt möjligt att ha en funktion där uppmaninge­n om bältena ropas upp automatisk­t vid varje busstur men vi kan fortfarand­e inte följa upp om det åtföljs, säger Ben Bernanders­son.

Ännu finns inte tekniken som gör att busschauff­ören kan se om någon inte använder säkerhetsb­älte ombord under färd.

– Det finns inte vad jag vet. Jag har aldrig sett någon buss som har sådan utrustning men det är en fråga för tillverkar­na att ta tag i. För att få effekt borde det sen finnas med i avtalskrav­et från Hallandstr­afiken, säger Ben Bernanders­son.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? SÄKERHETEN FÖRST. Bo Mesán, driftchef på Bergkvara buss, beskriver det som ett problem att bussåkare inte använder bälte i den utsträckni­ng som de borde.
Bild: ANNIKA KARLBOM SÄKERHETEN FÖRST. Bo Mesán, driftchef på Bergkvara buss, beskriver det som ett problem att bussåkare inte använder bälte i den utsträckni­ng som de borde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden