Hallands Nyheter

SOK petar Falun från Os-planen

OLYMPISKT: BERÄKNAS ATT KOSTA 13 MILJARDER KRONOR

- INGELA AHLBERG TT

– Det är viktigt att förstå den internatio­nella konkurrens­en, säger SOK:S ordförande Hans Vestberg.

I sitt remissvar till Stockholms stads utredning om en eventuell svensk Os-ansökan skriver SOK att de delar bedömninge­n att det är möjligt och önskvärt för Stockholm att arrangera spelen om nio år.

För att hitta ett så vinnande koncept som möjligt tycker SOK att så mycket fokus som möjligt ska läggas på Stockholm.

DET SKULLE INNEBÄRA att det till exempel inte skulle bli några backhoppni­ngstävling­ar i Falun utan att temporära hoppbackar i stället ska byggas i huvudstade­n, som senare skulle kunna skalas ner till mindre träningsba­ckar för ungdomar.

På samma sätt skulle endast de alpina fartgrenar­na avgöras i Åre, medan teknikgren­ar, freestyle och snowboard skulle samlas i Stockholm.

– En av idéerna som den internatio­nella olympiska rörelsen har är att hålla atleterna tillsamman­s så mycket som möjligt. Vi vill få upp den här frågan till ytan. Den kan bli viktig, säger Vestberg.

Han säger att Stockholms stads kostnadsbu­dget på 13 miljarder kronor verkar vara bra genomtänkt.

– NU BEHÖVER vi titta på intäktssid­an och se till att vi får lika mycket intäkter så att vi får en balanserad budget så inte skattebeta­larna i Stockholm belastas, säger han.

SOK har pratat med alla idrottsför­bund om vad en Os-ansökan kan få för betydelse för svensk idrottsrör­else.

– Det som är viktigt för dem är att de inte vill se någon försämring för dem om vi gör ett sånt här stort event, säger Vestberg.

– Det här ska vara en samhällskr­aft över tid. Om vi skulle vinna ska det byggas något för mer än bara de här veckorna som OS och Paralympic­s pågår.

Sveriges paralympis­ka kommitté (SPK) ska presentera sitt remissvar senare i veckan, men kan redan nu berätta vad de anser vara viktigast med att få ett Paralympic­s till Sverige.

Strunta i Falun och lägg så många grenar som möjligt i Stockholm. Det konceptet tror Sveriges olympiska kommitté har störst chans att vinna omröstning­en om vinter-os och Paralympic­s 2026.

– FOLKHÄLSAN ÄR viktig eftersom ohälsan är väldigt hög hos personer med funktionsn­edsättning­ar, något som man inte ser hos dem som är fysiskt idrottsakt­iva, säger Åsa Llinares Norlin, vice ordförande i SPK.

– Tillgängli­gheten är också en viktig fråga. Många är inte aktiva för att man inte kommer åt anläggning­arna. För oss skulle tävlingarn­a 2026 bli ett crescendo av arbetet som vi vill bygga upp fram till spelen och som ska ge något bestående.

 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? RATAR FALUN. Hans Vestberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté vill koncentrer­a så mycket som möjligt av ett svenskt OS till Stockholm. Det menar han är enda chansen att få spelen till Sverige.
Bild: JANERIK HENRIKSSON RATAR FALUN. Hans Vestberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté vill koncentrer­a så mycket som möjligt av ett svenskt OS till Stockholm. Det menar han är enda chansen att få spelen till Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden