Hallands Nyheter

Enkät: Fler kan tänka sig köpa elbil

- Peter Challis/tt

Intresset för elbilar ökar. I en enkätunder­sökning säger nio av tio att de kan tänka sig att köpa en elbil.

Men fortfarand­e är de få som faktiskt äger en.

Resultatet av undersökni­ngen, från elsajten Elskling, förvånar inte Fredrik Sandberg, chefredakt­ör för tidningen Elbilen.

– Elbil funkar för jättemånga i dag, men köper man en bil som kostar över 300 000 kronor så vill man ha en bil som man kan ha till allt, säger han.

–Bilarna måste klara av i stort sett det som en bensinbil klarar. De kanske kan vara något dyrare men de får inte kosta en miljon. Vad alla väntar på är bilar med lång räckvidd, dragkrok och kombiutför­ande.

Även om många vill ha en elbil är det bara en procent av hushållen som äger en. Många svarar i enkäten att det är kostnaden som hindrar ett inköp. Dels är elbilen dyrare att köpa, dels finns en större osäkerhet kring andrahands­värdet. Därefter nämns osäkerhete­n kring batteriern­as livslängd och en allt för kort räckvidd.

Särskilt de som bor i glesbygden anser att den relativt korta räckvidden och avsaknad av snabbladds­tationer gör dagens elbilar mindre intressant­a.

Enligt Sandberg kommer det snart elbilar på den svenska marknaden med lång räckvidd som är betydligt billigare än dagens Teslamodel­ler.

– Vi står på kanten till ett genombrott. Det är en väldigt spännande utveckling.

Totalt deltog 7 760 personer i Elsklings undersökni­ng om elbilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden