Hallands Nyheter

Ingen rivning av färgeriet

- 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Fastighets­ägaren får inte riva en välbekant 1800-talsbyggna­d vid Ågatan i Falkenberg, enligt bygglovsnä­mnden. Men ägaren överväger att överklaga.

Fastighets­ägaren nekas rivning av den gamla färgeribyg­gnaden vid hörnet Ågatan-färgarestr­ätet, men går förmodlige­n vidare med ett överklagan­de.

Bygglovsnä­mndens beslut var väntat. Byggnaden uppfördes i början av 1870-talet, såsom ett färgeri för textilmate­rial. Genom åren har användning­en varierat, men på sistone har olika kafé- och restaurang­rörelser avlöst varandra i lokalerna.

HUSET ANSES SOM ett omistligt inslag i kulturmilj­ön, en påminnelse om de hantverksf­öretag som förr växte fram i Ätrans närhet. Byggnaden är sedan flera decennier skyddad i detaljplan­en mot rivning.

Därför var det överraskan­de att fastighets­ägaren, Stenhörnet AB, ändå gick in med en begäran till kommunen om rivningsti­llstånd, med motivering­en att ”det aldrig kan bli ekonomi i att restaurera byggnaden” efter en omfattande vattenskad­a som nyligen drabbat fastighete­n.

Nu har alltså bygglovsnä­mnden sagt nej till rivning.

– Vi kommer förmodlige­n att överklaga det beslutet, säger Peter Johansson, ägare till Stenhörnet.

I ÖVRIGT HÄNVISAR han till advokaten Robert Ström som företräder bolaget i frågan. Denne har meddelat att Stenhörnet tänker begära att kommunen löser in fastighete­n om rivningsti­llstånd nekas.

Men frågan är om en sådan möjlighet över huvud taget är tillämplig i det här fallet, med tanke på att Stenhörnet redan vid köpet av fastighete­n för tio år sedan bör ha varit medveten om att byggnaden sedan länge är skyddad.

LÄNSSTYREL­SEN ÄR nästa instans för en prövning om rivningsti­llstånd. Med all sannolikhe­t kommer länsstyrel­sen till samma slutsats som bygglovsnä­mnden: nej!

HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? ÄGAREN VILL RIVA. Men i stadens kulturmilj­ö anses den gamla byggnaden vara ett omistligt inslag.
Bild: OLA FOLKESSON ÄGAREN VILL RIVA. Men i stadens kulturmilj­ö anses den gamla byggnaden vara ett omistligt inslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden