Hallands Nyheter

”Skickliga angripare bakom cyberattac­k”

-

Ett omfattande It-angrepp mot en rad företag har avslöjats. Sverige ska vara ett av flera länder som har drabbats.

– Det är väldigt skickliga angripare som ligger bakom, säger Robert Jonsson på MSB.

Angreppet har främst riktat sig mot företag som sköter It-tjänster åt andra företag, organisati­oner och myndighete­r. Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) pekar ut offentlig verksamhet, IT, kommunikat­ion, sjukvården, energi och forskning som drabbade sektorer. I nuläget vet myndighete­n inte hur många som har drabbats.

– Vi bedömer att det här är allvarligt. Vi misstänker att den här gruppen har tagit informatio­n från många organisati­oner, i många länder. Det är tydligt att det är informatio­n som man är ute efter, säger Robert Jonsson, ställföret­rädande chef på MSB:S cybersäker­hetsenhet, till TT.

Det finns en stor bredd på informatio­nen som stulits, allt från forsknings­resultat till känslig företagsin­formation som bolagen inte vill ska hamna i konkurrera­nde händer. Informatio­nen kommer antingen att säljas vidare, eller användas i den egna verksamhet­en, spår Jonsson.

Angriparna har tagit sig in i företag som levererar molntjänst­er, för att sedan ta sig vidare in i de drabbade organisati­onernas egna system.

– Det är svårt med liknelser, men det är som att någon har suttit på postkontor­et och läst allting som har kommit in, säger Robert Jonsson.

Enligt MSB ska angreppen ha pågått sedan åtminstone 2016, men påbörjades sannolikt redan 2014. Att de har tagit lång tid att upptäcka beror på svårighete­r att se ett samband mellan attackerna mot olika organisati­oner, då förövaren varit mycket skicklig.

– Det kan man lugnt säga. Det är väldigt skickliga angripare.

Enligt nyhetskana­len BBC tyder kriminalte­knisk analys på att gruppen är baserad i Kina. (TT)

 ?? FOTO: TT ?? Ett omfattande It-angrepp mot flera företag har avslöjats.
FOTO: TT Ett omfattande It-angrepp mot flera företag har avslöjats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden