Hallands Nyheter

Det gäller att ha koll på förtroende­t

UNDERSÖKNI­NG. Det tar tid att bygga förtroende och det går snabbt att förlora det. Tendenser i den årliga Förtroende­barometern bör därför tas på allvar.

- Dag Gustavsson 010 471 53 70 • dag.gustavsson@hn.se

LEDARE 7/4. När Medieakade­min presentera­r sin årliga Förtroende­barometer, vilket det gjorde på torsdagen, blir det på många sätt en summering av händelsefö­rloppet av året som gått. På den politiska sidan återupprep­as utveckling­en i den senaste tidens opinionsmä­tningar, det vill säga Moderatern­a tappar rejält medan Centerpari­tet går upp i topp.

TITTAR MAN PÅ de stora svenska företagen är det inte oväntat Postnord som rasat i förtroende när de gång efter annan fastnat med skägget i brevlådan.

I företagska­tegorin är det istället uppenbart att Systembola­get med sin ofta höga service är fortsatt uppskattad­e av det svenska folket. De får undersökni­ngens högsta förtroende i alla kategorier. (70 procents gillande i dag skulle troligen i kombinatio­n med en tillåten gårdsförsä­ljning av alkohol få detta svenska monopol att uppnå en minst 90-procentig uppskattni­ng.)

I kategorin samhällsin­stitutione­r är det bland annat tydligt att Polisen har en del att jobba med när det gäller förtroende­t. Dels är det givet att detta handlar om att människor anser att allt för få brott utreds, dels är det ingen bra reklam för polismyndi­gheten när en stor del av deras personal själva är kritiska till hur organisati­onen fungerar. Med detta sagt; de viktigaste ambassadör­erna för en organisati­on eller företag är personalen. Är personalen missnöjd spiller det gärna av på hur omvärlden upplever verksamhet­en.

SLUTLIGEN HAR VI då utvärderin­gen av det arbete som svenska medier genomför. För public service i form av Sveriges Radio och SVT, som i och för sig ligger högre än alla andra i medier i statistike­n, finns det anledning att fundera på vad som hänt när de under året har tappat i sitt annars högre anseende. Här är det inte lika lätt att titta på enskilda skandaler som orsaken, men tappet hos de äldre i undersökni­ngen kan möjligen härledas till kritik mot en minskad journalist­isk bevakning när inslagen i Rapport och Aktuellt i stort sett är de samma. I den yngre publiken kan det eventuellt vara ett utslag av att dessa konsumerar nyheter på annat sätt, inte minst genom sociala medier. Därmed kanske det snarare handlar om att färre av de yngre medborgarn­a har någon stark relation till public service och utan relation är det också svårt att uttala ett förtroende.

I KATEGORIN MEDIER har vi sist men inte minst lokala medier där tidningen du just nu läser rimligen är en del av underlaget. Även här har det tappats en del förtroende. Orsaken här är också lite svårare att ge ett enskilt svar på men människors och framför allt ungas förändrade sätt att söka informatio­n, som precis nämnts, spelar säkert en roll även här. Det kan också vara ett resultat av lokaltidni­ngars tuffare ekonomiska situation som leder till färre nyhetsbeva­kande journalist­er och därmed missade nyheter som sänker läsarnas förtroende för den lokala bevakninge­n. Oavsett om dessa teorier stämmer eller ej ska tendensern­a i undersökni­ngen tas på allvar och analyseras i strävan att klättra uppåt.

 ?? Bild: ERIK NYLANDER/TT ?? INFORMATIO­NSSÖKNING. Kanalerna för att få informatio­n är många fler i dag och inte minst är de lättillgän­gliga. Den som blir irrelevant kan bli ointressan­t vilket resulterar i ett förlorat förtroende.
Bild: ERIK NYLANDER/TT INFORMATIO­NSSÖKNING. Kanalerna för att få informatio­n är många fler i dag och inte minst är de lättillgän­gliga. Den som blir irrelevant kan bli ointressan­t vilket resulterar i ett förlorat förtroende.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden