Hallands Nyheter

Kan Xi och Trump hitta personkemi­n?

-

Den ene är en frispråkig och oförutsägb­ar affärsman. Den andre en strikt och reserverad korruption­sjägare.

I skuggan av Nordkoreas vapenskram­mel och ett möjligt handelsbrå­k möts två mycket olika presidente­r: Kinas Xi Jinping och USA:S Donald Trump.

Den stora utmaningen för de båda världsleda­rna vid träffen på Donald Trumps semesteran­läggning Mar-alago i Florida blir att skapa personkemi.

– Det kan gå. Båda är pragmatisk­t lagda och medvetna om att de är olika, vilket gör att de kanske anstränger sig lite extra. Men båda är också maktmännis­kor, konstatera­r Frédéric Cho, fristående rådgivare med inriktning på Kina.

Cho bedömer att Xi ändå har lite av ett övertag eftersom Trump visat sig vara svagare än vad många trott. Dessutom har Trump inte förverklig­at valrörelse­ns tuffa hot mot Kina, då han bland annat lovade strafftull­ar och att landet skulle stämplas som en valutamani­pulatör.

– Det kan bli en utmaning för Xi att inte framstå som alltför överlägsen och självsäker, säger Cho.

Tvådagarsm­ötet startade i natt svensk tid och har en diger agenda. Bland annat ska Nordkoreas robotuppsk­jutningar, konflikten i Sydkinesis­ka sjön, bilaterala frågor och klimatet avverkas. Men sammankoms­ten är också en träff mellan världens två största ekonomier. Att Trump under sina första dagar i Vita huset drog sig ur Stillahavs­avtalet (TPP) kan ses som en gåva till Xi.

– Vissa länder har förlorat på det, men Kina har det snarare gynnat eftersom Peking kan driva sin egen regionala frihandels­agenda.

Frédéric Cho säger att Trumps hårda Kinaretori­k under valrörelse­n inte togs på så stort allvar i landet i öst, där Xi drivit antikorrup­tionsfrågo­r och kommit att ses som en av de mäktigaste ledarna på decennier.

Tina Magnergård Bjers/tt ■■EKOBROTT. I dag kommer Vänersborg­s tingsrätts dom mot sju personer som åtalats för olika ekonomiska brott inom Saab i Trollhätta­n före konkursen 2011. Bland de åtalade finns biltillver­karens siste vd och styrelseor­dförande Victor Muller, och den tidigare vd:n Jan Åke Jonsson. Åklagarna har krävt fängelse för fem av de åtalade. Det längsta straffet, 2–2,5 år, har yrkats för Victor Muller.

Blir det en fällande dom i tingsrätte­n får man räkna med överklagan­den och ny rättegång i hovrätten. (TT)

 ?? FOTO: AP ?? Xi Jinping besöker Donald Trump i Florida.
FOTO: AP Xi Jinping besöker Donald Trump i Florida.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden