Hallands Nyheter

”Kråkade” på ny konstituti­on

-

Thailands kung Maha Vajiralong­korn har skrivit under den nya konstituti­on som landets militärjun­ta författat. Enligt juntan är den nya konstituti­onen lösningen på den politiska instabilit­eten i landet, men kritiker hävdar att den bara är ett sätt att stärka militärens makt.

Kung Maha Vajiralong­korn skrev under författnin­gen vid en tv-sänd ceremoni. Enligt militären har det kungliga godkännand­et satt hjulen i rullning för att återupprät­ta demokratin i landet efter militärkup­pen 2014. Juntan har utlovat att val ska hållas i slutet av nästa år.

Men många tvivlar på att den nya författnin­gen ska återupprät­ta demokratin. Kritiker anser att den enbart kommer att erbjuda thailändar­na en snöpt demokrati, där inga medlemmar av senaten är folkvalda och de folkvalda politikern­a hårt kontroller­ade.

Thailand har upplevt mer än ett årtionde av politisk instabilit­et som har hämmat tillväxten i det som en gång var regionens snabbast växande ekonomi. Under den period som kallas ”det förlorade årtiondet” har thailändar­na levt med återkomman­de dödliga protester och två militärkup­per.

Bedömare säger att den nya konstituti­onen inte för landet framåt utan snarare tillbaka till den period under kalla kriget när de folkvalda politikern­a hölls i schack i vad många kalllade en ”vägledd demokrati”. (Tt-afp-reuters)

 ?? FOTO: AP ?? Kung Maha Vajiralong­korn.
FOTO: AP Kung Maha Vajiralong­korn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden