Hallands Nyheter

Vernissage­boom i Varberg

Tolv utställnin­gar öppnar samtidigt i Varberg i helgen.

- MALIN EIREFELT

För ett år sedan drog Björn Friberg igång Varbergs Konstklubb igen. Nu har han initierat Konstlörda­g Varberg. Idén var att samordna flera vernissage­r så att den konstintre­sserade kan se massor av konst och träffa massor av konstnärer tillsamman­s med massor av andra konstintre­sserade under samma dag.

– Jag har fått ihop tolv aktörer. Både kommunens konsthalla­r, konstfören­ingar och privata gallerier är med, säger Björn Friberg som tidigare drev Tofta Konstgalle­ri.

Vissa av aktörerna har redan haft vernissage för sina utställnin­gar men där sker det extra guidade turer eller möten med konstnären under dagen. De flesta av utställnin­garna öppnar för första gången på lördag.

– Jag tror att det skapar ett större intresse när man får uppleva så här många vernissage­r samma dag. Förhoppnin­gsvis blir fler intressera­de av gallerier och att titta på konst. Tyvärr har vi ju haft en motsatt trend det senaste. Syftet är att samarbeta för att öka intresset för kulturen och konsten, i stället för att titta snett och vara avundsjuka på varandra.

Varför gör du det här?

– Konst är ett intresse jag har haft sedan ungdomen. Jag hade ett galleri i Göteborg när jag var i 25-årsåldern som jag jobbade med på helgerna. Jag tycker om att skapa, inte målningar, men utställnin­gar, som ger åskådarna en kick. Jag hoppas att detta ska bli ett återkomman­de evenemang.

”Jag hoppas att detta ska bli ett återkomman­de evenemang” BJÖRN FRIBERG initiativt­agare Konstlörda­g Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden