Hallands Nyheter

Michael Keaton i absolut toppform

- MATS JOHNSON

Michael Keaton, i absolut toppform, dominerar The founder på samma sätt som han gjorde i Birdman, alltså är han i bild mer eller mindre hela tiden, och så kan man ju göra en film med en skådis av Keatons kaliber framför kameran.

UTAN KEATON, I rollen som Ray Kroc, och med ett mesigare manus hade The founder kunnat bli en reklamfilm för Mcdonald´s, men nu blir det verkligen inte så. Det är djärvt att låta en film kretsa kring en man som blir mer och mer girig, hänsynslös, cynisk och osympatisk i största allmänhet. Samtidigt är Kroc oavbrutet fascineran­de i sin ihärdiga strävan efter att uppnå den amerikansk­a drömmen.

DRAMAKOMED­I/BIOGRAFIFI­LM

RAY KROC VAR en halvalkoho­liserad kringresan­de försäljare, övertygad om att ju mer man producerar desto mer säljer man. Problemet är att produktern­a som han har på lager är osäljbara.

År 1954 hamnar han i San Bernardino, Kalifornie­n. Där driver bröderna Dick och Mac Mcdonald en snabbmatsr­estaurang kallad Mcdonald´s. Bröderna har rationalis­erat bort all väntetid. Kunderna får maten direkt, tillagande­t av burgare, milkshake och pommes frites är en symfoni av effektivit­et.

Kroc ser framför sig möjlighete­n till ett växande

THE FOUNDER Regi: John Lee Hancock, USA, 2016 (115 min)

hamburgeri­mperium, ett Mcdonald´s i varje gathörn i hela USA, på sikt kanske i hela världen, men Dick och Mac har inget som helst intresse av att expandera verksamhet­en.

Tja, vi vet ju hur det gick till slut. Däremot tror jag att dagens Mcdonald´s är en smula på tillbakagå­ng. Konkurrens­en har hårdnat. Unga föräldrar med barnvagn sitter kanske hellre på ett kafé i två timmar än mumsar i sig en Big Mac på fem minuter.

 ?? Bild: NOBLE ENTERTAINM­ENT ?? ALLT LJUS PÅ KROC. Michael Keaton i rollen som Ray Kroc, en man som bara blir mer och mer girig.
Bild: NOBLE ENTERTAINM­ENT ALLT LJUS PÅ KROC. Michael Keaton i rollen som Ray Kroc, en man som bara blir mer och mer girig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden