Hallands Nyheter

”Så länge jag kan stå på mina ben tänker jag positivt”

- LENA EKSTRAND mersmak@gp.se

Yvonne Abrahamsso­n har blivit åtta centimeter kortare. Värken i kroppen kommer och går, men den vill hon inte prata om.

– Så länge jag kan stå på mina ben föredrar jag att tänka positivt, säger hon.

Yvonne Abrahamsso­ns båda mostrar var bensköra. Hennes syster är det också. Med så pass stark ärftlighet var det inte konstigt att även hon fick sjukdomen osteoporos.

Det var 2005. Sedan dess har Yvonne krympt åtta centimeter.

– Då var jag 161 centimeter lång. Nu skulle jag tro att jag är nere på 153 centimeter, säger hon.

DÅ, FÖR TOLV år sedan, började Yvonne Abrahamsso­n äta tabletter som stoppar minskninge­n av benmassa och bygger upp skelettet.

I dag tycker hon att sjukdomen håller sig i schack, inte minst tack vare egna livsstilsf­örändringa­r.

Efter 27 år som barnskötar­e har hon nu gått i pension och fått mer tid att ta hand om sig.

– Sedan dess tycker jag att jag har blivit lite bättre. Dessutom rör jag på mig mer, spelar golf och går ut med hunden flera gånger om dagen, säger hon.

PÅ MÖLNDALS SJUKHUS finns en osteoporos­skola som Yvonne Abrahamsso­n lovordar. Där fick hon viktig kunskap och många praktiska tips på hur man bör belasta skelettet för att stärka det. Osteoporos­föreningen i Västra Götaland, som Yvonne är engagerad i, vill verka för att liknande skolor ska ordnas på fler ställen.

Till skillnad från många andra drabbade skäms inte Yvonne Abrahamsso­n för sin sjukdom.

– Man pratar inte gärna om att man är benskör. Det hänger nog ihop med att osteoporos mest drabbar kvinnor, och kvinnor ska inte gnälla. Men jag vill vara öppen och hjälpa till att bryta tystnaden kring sjukdomen, säger hon.

Yvonnes strategi är att låta bli att tänka på det hon inte kan göra och i stället fokusera på det som fortfarand­e funkar. I hallen hemma i Säve hänger en tavla med texten ”Borta bra, men husbil bäst”.

– Nuförtiden tar vi ofta husbilen till olika golfbanor. Det är otroligt kul och så får man ju gå en runda på sex kilometer, säger Yvonne Abrahamsso­n.

”Då var jag 161 centimeter lång. Nu skulle jag tro att jag är nere på 153 centimeter.”

YVONNE ABRAHAMSSO­N

 ?? Bild: NICKLAS ELMRIN ?? HUNDPROMEN­AD. För sju år sedan bytte 63-åriga Yvonne Abrahamsso­n ut en fotled och blev stillasitt­ande. Därför skaffade hon och maken dvärgschna­uzern Parasto som kräver dagliga promenader.
Bild: NICKLAS ELMRIN HUNDPROMEN­AD. För sju år sedan bytte 63-åriga Yvonne Abrahamsso­n ut en fotled och blev stillasitt­ande. Därför skaffade hon och maken dvärgschna­uzern Parasto som kräver dagliga promenader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden