Hallands Nyheter

Nu gäller andra riktlinjer för uteserveri­ngarna i Varberg. Men någon större skillnad blir det inte.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

Tingsrätte­n friade moderaten Sven Andersson från ett påstått brödsnatte­ri på Hotell Gästis. – Det känns skönt, säger han.

Lokalpolit­ikern Sven Andersson (M) i Varberg är inte skyldig till att olovligen och med uppsåt ha tagit en brödbit från Hotell Gästis frukostbuf­fé den 12 april 2016.

Rådmannen Gerd Möllers finner i sin dom att det inte är styrkt att Andersson ”hade klart för sig att det medgivande han tidigare haft, att tillgodogö­ra sig gratis förtäring på hotell Gästis, inte längre förelåg. Åtalet ska därmed ogillas”.

– Jag har haft en tilltro till det svenska rättssyste­met och hela tiden vetat att jag är oskyldig, säger Sven Andersson till HN.

Domen slår fast att ”Sven Andersson har tagit ett bröd från Hotell Gästis” och att ha la det i ”sin rockficka och lämnade hotellet”. Men även att han ”tidigare haft tillåtelse eller i vart fall ett tyst medgivande från Lasse Diding att i viss omfattning fika gratis”.

– Jag har funderat på vad som hände, men minns inte eftersom det gick flera månader innan Diding anklagade mig.

DEN SPRINGANDE punkten är att parternas uppgifter går isär i fråga om Lasse Diding drog tillbaka sitt generella fikamedgiv­ande och i så fall när. Den anklagades berättelse ”ska ligga till grund för tingsrätte­ns bedömning, om den inte framstår som osannolik eller kan motbevisas” och här står ”ord mot ord”, skriver domaren.

– En sak under rättegånge­n var märklig och det var att jag och Lasse Diding visste att han ljög, men ingen annan. Jag kan inte minnas att han sa ett enda sant ord. Han säger ju att jag är kleptoman, påstår den 57-årige politikern.

Sven Anderssons kollega sedan 2011 i Kultur- och fritidsnäm­ndens arbetsutsk­ott, Linda Berggren (S), tycker att domen är rimlig.

– Jag har själv varit nämndeman och vet att det måste vara ställt utom rimligt tvivel för att man ska nå en fällande dom. Här handlar det inte om att snatta i exempelvis en butik och det verkar ju ha funnits en tyst överenskom­melse mellan parterna, säger hon till HN.

När det gäller den moraliska biten och Didings åsikt att Sven Andersson ”behöver hjälp att ta sig ur ett tvångsmäss­igt beteende” tror Linda Berggren att den senares påstådda agerande i samband med olika bjudningar har varit föremål för diskussion hos vissa.

– Jag tror inte att Sven ser på detta på samma sätt själv. Han är en omtänksam motståndar­politiker med många goda sidor, som jag tycker jättebra om. Nu har en enskild händelse uppmärksam­mats på ett olyckligt vis och det är klart att det måste kännas jobbigt för alla inblandade, säger Linda.

LASSE DIDING åläggs betala Sven Anderssons rättegångs­kostnader på 99 000 kronor. Den kände hotellmilj­onären har tidigare sagt till Hallands Nyheter att han är försäkrad och bara behöver betala en självrisk. Diding har även sagt att han inte tänker överklaga domen.

Innan domen föll sa kommunalrå­det Ann-charlotte Stenkil (M) att den troligen kommer att diskuteras i kretsstyre­lsen för moderatern­a.

– Vi har redan börjat med nominering­sprocessen inför valet 2018, där vi vill ha en helhetsbil­d av alla kandidater. Allmänhete­ns förtroende är en viktig del, så det är lämpligt att vi tar upp fallet oavsett om det blir en friande dom eller ej.

Att brödhistor­ien ledde till ett enskilt åtal tycker hon är konstigt.

– Det borde ha kunnat lösas på ett annat sätt, genom att de talade med varandra, så att man inte tar tid och pengar från vårt rättsväsen­de.

Sven Andersson vet inte om brödhistor­ien påverkar hans anseende.

– Nej, men jag är ju frikänd och under resans gång har jag fått förvånansv­ärt många muntra och glada tillrop. Det hade jag inte väntat mig. Hela Varberg inser förstås att allt handlade om en hämnd för damen med handväskan.

 ??  ??
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? POLITIKER. Moderaten Sven Andersson i kultur- och fritidsnäm­nden är glad över att ha friats när Lasse Diding åtalade honom för snatteri av en brödbit.
Bild: ANNIKA KARLBOM POLITIKER. Moderaten Sven Andersson i kultur- och fritidsnäm­nden är glad över att ha friats när Lasse Diding åtalade honom för snatteri av en brödbit.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden