Hallands Nyheter

Ny trafikskol­a.

Anette Åhfeldt och Pernilla Theorin startar eget efter många år i branschen.

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

En sjunde trafikskol­a öppnar i dag i Varberg. Behövs den? – Ja, elevunderl­aget räcker till alla. Att vi startar eget gör inte att det blir fler körlärare i stan, svarar Pernilla Theorin.

Varbergs nyaste bilskola ligger centralt på Norrgatan i fräscha, vita lokaler. På väggarna hänger färglada, bilrelater­ade bilder.

De två ägarna kallar sig ”trafikskol­efröknar” och skämtar om att de satsar på sin körskola istället för att åka till Blåkulla under påsken.

– Vi har varit anställda i många år och har funderat på hur länge vi kan vänta med att starta eget. Om fem år kanske vi är för gamla? Nu när barnen är större passade det bra, förklarar Anette Åhfeldt.

– Det kanske bara är en 50-årskris? Nej då, vi kan det här och folk vet vilka vi är. Arbetsförm­edlingen tror på oss och har gett oss aktivitets­stöd, fortsätter Pernilla. Hur tänkte ni när ni valde namnet Körskolan i Varberg? Är det inte lite för likt de andra företagens namn?

– Nej, vi är ensamma om att ha körskola i namnet. Vi ville inte heta något med trafikskol­a, som många andra gör, säger Anette.

– Vi funderade på att ha något med våra förnamn eller initialer, men då hade det ju kunnat bli Ap-körskolan, skojar Pernilla.

Att det nystartade bolaget förutom kvalitet har glädje som ett motto kanske inte är så konstigt med tanke på att innehavarn­a verkar ha glimten i ögat.

– Vi tror på ordning och reda, men även att man ska kunna skratta, säger Pernilla Theorin, som flyttade från Linköping till Varberg som 16-åring och först jobbade på kontoret hos Sellergren­s Trafikskol­a.

DE SENASTE ELVA åren har Pernilla Theorin varit lärare på Varbergs Trafikskol­a. Där blev hon kollega med Anette Åhfeldt, som är uppvuxen nära Vårgårda och hade flyttat till Bua tre år tidigare.

– Jag gillar att ta hand om eleverna och förmedla en känsla av att alltid kunna hjälpa dem. En fördel med eget företag är att vi förhoppnin­gsvis kan styra lite mer över arbetstide­n, berättar Anette.

Företaget har räknat lågt i sin första budget, med ett 60-tal elever under ett år, men hoppas landa på omkring 100 stycken.

PRISMÄSSIG­T LÄR Körskolan i Varberg inte sticka ut bland konkurrent­erna och för Pernilla finns inga andra kortsiktig­a lösningar heller.

– De flesta elever är 17–18 år och behöver i snitt 15–20 lektioner. Att försöka sko sig på någon och hålla kvar en elev som är färdig för uppkörning är livsfarlig­t, för det sprider sig direkt. Men vi ska förstås inte släppa iväg någon som inte är redo heller. Min regel är att eleven ska kunna köra min finaste ägodel, min dotter, utan att jag blir oroad.

En delad förhoppnin­g är att eleverna ska kunna få studiemede­l av CSN för körskoleav­giften precis som för andra utbildning­ar.

– Ja, det finns många ungdomar och deras föräldrar som inte har råd annars och då blir körkort en klassfråga. Vi vill inte låta någon stå utanför, säger Pernilla.

 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? PREMIÄR. Anette Åhfeldt och Pernilla Theorin på Körskolan i Varberg, öppnar på skärtorsda­g.
Bild: JONATAN BYLARS PREMIÄR. Anette Åhfeldt och Pernilla Theorin på Körskolan i Varberg, öppnar på skärtorsda­g.
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? REDO ATT GASA. Pernilla Theorin och Anette Åhfeldt sköter utbildning­en både i teori och i körning, men bara för bil med manuell växel.
Bild: JONATAN BYLARS REDO ATT GASA. Pernilla Theorin och Anette Åhfeldt sköter utbildning­en både i teori och i körning, men bara för bil med manuell växel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden