Hallands Nyheter

”Det är svårt att bara sätta sig i skuggan”

JUBILAREN: ”SVERKA” HAR TAGIT SIG IN I ORDLISTAN

- LENA WREEDE/TT

Som programled­are för Plus var Sverker Olofsson med och formade konsumentj­ournalisti­ken i tv. Han har till och med bidragit till ett nyord – ”sverka” som betyder ”klaga på en nyinköpt vara man anser vara dålig”.

Men själva kärnan i programmet var att ta de små människorn­as parti. Helst skulle de drabbade ha sista ordet. Till sin hjälp hade de Sverker som allt som oftast såg till att rättvisa skipades. De allra värsta bovarna hamnade i soptunnan.

ETT PROGRAM SOM han minns väl handlade om en utveckling­sstörd kille som blivit lurad på sina pengar av ett företag som sålde kopior av idrottspok­aler. Ett annat handlade om en mamma som inte fick ut försäkring­spengar när hennes lille pojke blivit sjuk. I båda fallen gav motparten med sig efter att Plusredakt­ionen ryckt ut.

– Många gånger har de här människorn­a som råkar illa ut inte juridiskt rätt. Men i journalist­iken kan man lägga på ytterligar­e en dimension som har med moral och etik att göra. Då blir pressen för hård för de där otäckingar­na så de backar.

Men det var inte givet att Sverker Olofsson skulle bli journalist. Däremot har han alltid haft en stark rättvisekä­nsla. I hela sitt liv har han varit troget sitt Vännäsby. Här föddes han och växte upp. Familjen hade det knapert, men livet var gott ändå. Mamma jobbade på Brattby sjukhem och pappa på skofabrike­n. När den lades ned blev han grovarbeta­re på kraftverks­byggen.

Pappan var också politiskt engagerad i Socialdemo­kraterna och var med och bildade en fackföreni­ng. I byn var arbetarrör­elsen stark, men här fanns också en engagerad borgerlig rörelse.

– Vännäsby var ganska polarisera­t då, mycket vänskap men också mycket politik. Man fick lära sig att argumenter­a.

SOM UNG DRÖMDE Sverker om att bli lärare. Efter studierna i Umeå fick han också jobb på en skola i Dorotea. I samma veva fick han kontakt med journalist­en Siewert Öholm som undrade om han inte ville börja på radion och ha koll på vad som hände i Vännäs kommun.

– Det sa jag naturligtv­is ja till. Mitt första inslag handlade om planerna man hade på att bygga ett högriskfän­gelse i Vännäs, i Pengforstr­akten. Men den idén dog direkt så det blev inget.

Först i mitten av 1980-talet gick han över till Sveriges Television och fick jobbet som programled­are för det då nystartade Plus. 2010, efter 23 år, lämnade Sverker Olofsson tv och pensionera­de sig. Samtidigt startade han bolag och började ta mindre uppdrag. Emellanåt leder han Ring P1, knäcker extra som konferenci­er eller skriver krönikor.

Tjugotre år som programled­are för Plus i tv har satt sina spår. Efter pensionen har Sverker Olofsson fortsatt att hålla igång. Bland annat skriver han krönikor, gör lite radio och håller i konferense­r. – När man har varit mycket i offentligh­eten är det svårt att bara sätta sig i skuggan.

"Många gånger har de här människorn­a som råkar illa ut inte juridiskt rätt. Men i journalist­iken kan man lägga på ytterligar­e en dimension som har med moral och etik att göra"

SVERKER OLOFSSON

EN FRÅGA SOM ligger nära hjärtat är skillnaden i standard och välfärd mellan tätorterna och övriga landet. Som att man lägger ned förlossnin­gen i Sollefteå, som ju är en stad, och låter gravida föda på E4:an. En annan är hur man i media ofta framställe­r Norrland.

– Vi som bor här uppe vet att om vi ska göra ett reportage för Rapport är det mycket lättare att få med det i sändning om det råkar springa förbi en ren i bakgrunden. Helst ska det handla om en farbror i skogen med en skinnmössa och snus i mungipan. Det är som att det inte finns unga, snygga, alerta lärare i 35-årsåldern även här.

Han påpekar att arbetet på SVT var en av de stora lyckorna i hans liv. Men i samband med att han slutade insåg han att det fanns en fördel – att få ha en egen åsikt och uttrycka den som han vill.

– Jag tycker att det är roligt att vara igång. Det är svårt när man varit mycket i offentligh­eten och haft mycket uppmärksam­het att bara sätta sig i skuggan. Det skulle vara tungt. Jag vill vara mitt i.

 ?? Bild: SAMUEL PETTERSSON/TT ?? HAR SATT SIN PRÄGEL. Under sina 23 år som programled­are för Plus var Sverker Olofsson med och formade konsumentj­ournalisti­ken i tv.
Bild: SAMUEL PETTERSSON/TT HAR SATT SIN PRÄGEL. Under sina 23 år som programled­are för Plus var Sverker Olofsson med och formade konsumentj­ournalisti­ken i tv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden